AlgemeenNieuws

Internet-miljonair wil bedrijf met miljoen koeien

Doetinchem – Kees Koolen, medeoprichter en voormalig directeur van de boekingswebsite Booking.com wil de grootste boerderij ter wereld gaan bouwen in Brazilië.

De boerenzoon uit Brabant wil in korte tijd 32 bedrijven met elk 22.000 melkkoeien opzetten en binnen tien jaar doorgroeien naar een miljoen melkkoeien. Dat meldt zakenblad en website Emerce.

Koolen (48) maakte fortuin door de verkoop van Booking.com aan Priceline in 2005. Sindsdien is hij vooral actief als investeerder en adviseur. Hij heeft daarbij speciale belangstelling voor internetbedrijven. Het vermogen van Koolen wordt door zakenblad quote geschat op meer dan 100 miljoen euro.

Koolen heeft nu grote plannen met megastallen in Brazilië op basis van de gedachte dat de aarde te klein wordt om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien. “Er is nu al een tekort aan melkpoeder”, stelt Koolen vast. “Iedereen gaat in de stad wonen en landbouw wordt verdreven naar lege gebieden.” Volgens de ondernemer komen er steeds minder boeren, maar worden meer mensen dan ooit van hen afhankelijk. Daardoor worden boeren gedwongen richting technologie, innovatie en schaalvergroting. Voor zijn plannen is de technologie al beschikbaar, die komt uit de Verenigde Staten. Volgens Koolen is er vanuit Brazilië, maar ook vanuit China, veel belangstelling voor zijn melkveeproject.

Beheer
WP Admin