AlgemeenNieuws

Huitema: VVD distantieert zich van derogatiebeleid

Alkmaar – De VVD distantieert zich van het derogatiebeleid van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Dat zegt Jan Huitema, VVD-kandidaat voor het Europees Parlement op een verkiezingsavond van LTO Noord in Alkmaar.

“De verandering van het verplichte areaal grasland van 70 naar 80 procent voor derogatie had niet gehoeven. Niemand wist dat het zo liep”, zegt Huitema. Hij zegt dat de VVD des duivels heeft gereageerd op de uitkomsten van de onderhandelingen over het Nederlandse verzoek om extra bemestingsruimte te krijgen boven op de standaardnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. “Kamerlid Helma Lodders heeft meermaals aan de staatssecretaris gevraagd hoe het ging met de derogatie-onderhandelingen. Dijksma heeft hierop niets los gelaten. Ze heeft steeds gezegd dat het goed zou komen”, zegt Huitema. Hij voegt eraan toe dat Dijksma met het behoud van dierrechten voor de derogatie de verschillende sectoren tegen elkaar uitspeelt. Huitema, zelf melkveehouder, vindt dat het beleid te veel is gebaseerd op de papieren werkelijkheid en niet op de praktijk. “Dan wist je wel dat de bouwplannen al zijn ingevuld en dat hier al op is geanticipeerd door bijvoorbeeld maiszaad te bestellen.”

Op de vraag of de VVD nu ook tegen de derogatievoorstellen gaat stemmen, reageert Huitema dat Nederland de derogatie wel echt nodig heeft. “Maar ik snap de bezwaren van de intensieve veehouderij en de akkerbouw wel. Zij zijn het ruilmiddel geweest.”

Huitema pleit ervoor dat onderhandelingen over derogatie niet meer achter gesloten deuren door ambtenaren moet gebeuren, maar dat de politiek hier ook inzicht in en invloed op krijgt.

Helma Lodders reageert met de woorden zoals ze die ook in het Kamerdebat gebruikte. “We zijn inderdaad zeer teleurgesteld in het onderhandelingsresultaat over de derogatie. Er is onvoldoende rekening gehouden met de hoogproductieve landbouw die we in Nederland kennen.” Het voorstel niet steunen gaat de partij te ver. “We moeten eerlijk zijn. Ook als het voorstel niet steunen, blijven de dierrechten bestaan.”  Lodders komt volgende week wel met een motie waarin ze uitstel vraagt voor de voorwaarde voor 80 procent grasland in plaats van 70.  “De regels worden nu tijdens de wedstrijd gewijzigd. Boeren hebben als maiszaad gekocht. Ze worden op hoge kosten gejaagd als dit moet worden omgezet in grasland, waarbij dan door het late zaaien ook nog twee snedes worden gemist.” Lodders pleit voor uitstel voor alle boeren die niet aan de 80-procentsnorm kunnen voldoen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin