AlgemeenNieuws

Handelsoorlog Rusland en Oekraïne dreigt

Kiev – Als Oekraïne haar deelname aan het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) opgeeft, zal Rusland maatregelen nemen om haar boeren tegen Oekraïense concurrentie te beschermen.

Dat heeft de Russische premier Dimitri Medvedev bekendgemaakt. De mededeling volgt ten midden van wat toenemend op een handelsoorlog tussen Rusland en Oekraïne lijkt.

Oekraïne is geen lid van het GOS maar neemt de facto wel deel aan het samenwerkingsverband van onder meer Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Azerbeidzjan.  Na de overname van de Krim door Rusland trok Oekraïne zich als lid terug uit het GOS. In 2008 deed Georgië hetzelfde na een gewapend conflict met Rusland over de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië.

Eerder werd bekend dat zes Oekraïense zuivelbedrijven mogen niet langer naar Rusland mogen exporteren. De bedrijven zijn door de consumentenwaakhond Rospotrebnadzor afgekeurd omdat bij laboratoriuminspecties de producten qua samenstelling van verzuren en eiwit- en vetgehaltes niet aan de normen zouden voldoen. Zo’n 20 procent van de Oekraïense kaas wordt normaliter geëxporteerd naar Rusland.

De actie volgt bijna een week nadat Oekraïne bekendmaakte Russische producten uit de schappen te weren.  Onder meer chocoladeproducent Red Oktober en enkele visleveranciers zouden door de Oekraïense importstop getroffen zijn. Nog voor de machtsovername in Kiev en de Russische overname van de Krim, stelde Rospotrebnadzor een importstop in voor enkele Oekraïense voedingsproducenten waaronder chocoladeproducent Roshen. In maart besloot Rusland  fabriek van Roshen  in het Russische Lipetsk, 440 km ten zuidoosten van Moskou, over te nemen.

Onlangs stelde Moskou ook de lokale afdeling van de Oekraïense Privatbank onder curatele. Gevreesd wordt dat een handelsoorlog uitbreekt. In Oekraïne heerst grote onrust waarbij pro-Russische demonstranten in Oost-Oekraïense steden proberen publieke gebouwen te bezetten. De regering in Kiev treedt hier vooralsnog met succes tegenop maar voelt de aanwezigheid van tienduizenden Russische soldaten net over de grens.

Beheer
WP Admin