Home

Nieuws 1118 x bekeken 2 reacties

Gelderland moet betalen voor ganzenakkoord

Arnhem - Boeren, natuurbeheerders en -bezitters, jagers en overheden in Gelderland hebben een akkoord bereikt over de aanpak van ganzen in die provincie. In de zomer zullen extra veel ganzen worden afgeschoten, als de provincie Gelderland bereid is om schade die de dieren tijdens de winterrust veroorzaken, ruimhartig te vergoeden.

Dat liet de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland maandag weten. In FBE zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd. Als het extra bejagen van overblijvende ganzen plus een ruimere vergoeding van de ganzenschade niet voldoende effect hebben, gaat FBE dit najaar praten over jagen op de dieren tijdens de winterrust. Dat is tot nu toe voor de natuurbeheerders onaanvaardbaar. Vanwege ruzie over de winterrust spatte het jarenlang besproken landelijke Ganzenakkoord in december vorig jaar uit elkaar.

De provincies moeten het nu elk afzonderlijk zelf regelen, maar dat heeft nog nergens tot afspraken voor de langere termijn geleid. Ganzen veroorzaken veel schade door het kaalvreten en plattrappen van akkers en weilanden. In Nederland overwinteren steeds meer ganzen, terwijl ook steeds meer dieren het hele jaar in Nederland blijven. In Gelderland waren vorige zomer 120.000 ganzen, die samen voor bijna 1,6 miljoen euro aan landbouwschade hebben veroorzaakt volgens FBE.

Laatste reacties

  • J@gertje

    Het zullen wel weer loze kreten zijn.
    Op dit moment worden wij als jager alleen nog maar tegen gewerkt door FBE Gelderland.

  • ed12345

    Ik las net in een ander artikel dat het aantal ganzen rond Schiphol sinds 2005 vertienvoudigd is .Ik denk dat zelfs met intesieve bejaging dit niet meer terug te brengen is .Hier in Canada komen er ook steeds meer ondanks een redelijke bejaging

Of registreer je om te kunnen reageren.