AlgemeenNieuws

‘Geen regeling voor renteswaps’

Den Haag – Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ziet geen reden om een regeling te treffen voor ondernemers die in financiële problemen komen door de aanschaf van zogenoemde renteswaps, waarbij ze zich hebben proberen in te dekken tegen rentedalingen.

Naar aanleiding van mondelinge vragen van CDA’er Eddy van Hijum zei Dijsselbloem in het parlement dat financieel toezichthouder AFM de banken er al op heeft gewezen dat ze meer werk moeten maken van hun zorgplicht, en dat banken dat inmiddels ook doen. Volgens Dijsselbloem hoeft de schade niet zo desastreus te zijn als in sommige publicaties wordt voorgesteld, waarin wordt berekend wat  ondernemers op dit moment aan verlies  ouden lijden als ze hun rentederivaten zouden moeten beëindigen.

“In het algemeen kun je niet zeggen dat derivaten verliesgevend zijn”, aldus Dijsselbloem. “En als ondernemers er wel verlies door leiden, wil dat nog niet zegen dat de banken in hun informatieplicht tekort zijn geschoten.” Dijsselbloem verwijst daarbij ook naar de uitspraak van de Bossche rechtbank vorige week, waarbij een melkveehouder een vergoeding kreeg toegewezen.  De rechtbank oordeelde dat er een afweging is van het risico, en dat de bank niet voor het volle pond moet opdraaien voor het geleden verlies.

Volgens de minister  is het veel te veel voorgekomen dat banken tekort schoten in de informatieplicht. “Zorgplicht hoort bij de bank. Dat is in het verleden niet genoeg gebeurd. Dat zal ongetwijfeld tot meer rechtszaken leiden.”

Beheer
WP Admin