AlgemeenNieuws

EZ bevestigt verbod op fosfaatkunstmest bij derogatie

Den Haag – Het verbod op fosfaatkunstmest voor derogatie bedrijven is definitief en geldt ook dit jaar al. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft dat zondagmiddag bevestigd.

Afgelopen vrijdag meldde Boerderij op basis van stukken uit Brussel dat deze tot dan onbekende aanscherping onderdeel is van de nieuwe derogatie, die geldt voor de periode 2014 tot en met 2017. Dat werd toen bevestigd door de Europese Commissie.

Voor boeren die al fosfaatkunstmest hebben gebruikt of er verplichtingen voor zijn aangegaan komt een regeling. Daarmee wordt mogelijk een groot aantal knelgevallen voorkomen. De regeling komt in de overgangsvoorziening die al was aangekondigd voor boeren die in de problemen komen door de aanscherping van 70 naar 80 procent grasland. Volgens een woordvoerder van EZ wordt de regeling nog deze week (van 28 april tot en met 2 mei) gepubliceerd. Feit blijft dat het gebruik van kunstmestfosfaat voor derogatiebedrijven in de komende jaren niet meer mogelijk is.

De volledige reactie van EZ luidt als volgt:

1. Het klopt dat Europese Commissie (EC) fosfaatgebruik uit kunstmest in Nederland voor derogatieboeren verbiedt. Achtergrond is dat EC van oordeel is dat Nederland vanwege het mestoverschot hiervoor fosfaat uit dierlijke mest kan benutten.

2. In de regeling die volgende week wordt gepubliceerd zal dat verbod dus ook mee moeten worden genomen. Geldt niet eerder dan bij inwerkingtreding regeling. Dus eerder gebruikt fosfaat uit kunstmest valt er buiten.

3. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft eerder aangekondigd een voorziening te treffen voor boeren die dit jaar niet meer in staat zijn te voldoen aan de voorwaarde om over 80 procent grasland te beschikken. Ze treft een overgangsvoorziening voor ondernemers die voorbereidingen hebben getroffen waar nu niet meer eenvoudig zonder financiële consequenties van is af te wijken. Dijksma heeft besloten dat de overgangsvoorziening ook zal gelden voor ondernemers die verplichtingen zijn aangegaan om in 2014 fosfaat uit kunstmest te gebruiken. De overgangsvoorziening is onderdeel van de regeling die begin volgende week wordt gepubliceerd. Ondernemers die gebruik willen maken van deze voorziening dienen dat tegelijk met hun aanmelding voor derogatie aan te melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lees ook: Geen fosfaatkunstmest op derogatiebedrijf

Beheer
WP Admin