Home

Nieuws 924 x bekeken

Dijksma wil geen opkoopregeling varkensrechten

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken ziet niets in het plan voor een sociale opkoopregeling voor varkensrechten van bedrijven die in economisch zwaar weer verkeren.

Dat blijkt uit een brief die Dijksma heeft gestuurd naar FarmFocus, waarvan een afschrift naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Johnny Hogenkamp van FarmFocus stelt voor om een sociale opkoopregeling in te stellen waarmee de impasse in de varkenshouderij en de maatschappelijke discussie over deze sector aangepakt kunnen worden. De regeling moet niet alleen steun bieden aan de stoppers, maar het moet ook leiden tot structuurverbetering van de varkenshouderij. Hij vindt dat nieuwvestiging van varkenshouderij verboden moet worden, omdat er geen draagvlak voor is in de maatschappij. Ook vindt Hogenkamp dat er een maximale omvang van bedrijven moet komen. De opkoopregeling zou moeten gebeuren via een tender, waarbij de opkoper, de Staat, het prijsniveau van de rechten bepaalt. Na de openstelling van de tender zouden volgens Hogenkamp de rechten moeten worden afgeschaft.

Dijksma vindt dat het plan van Hogenkamp niet past in het beleid met betrekking tot varkensrechten. De rechten worden tot en met 2017 behouden, in verband met het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn en de derogatie. "De komende jaren is het daardoor nog niet verantwoord om de veiligheidsklep van de varkensrechten los te laten", aldus Dijksma.  Ze voegt er aan toe dat het wel haar streven blijft om de varkensrechten op termijn af te schaffen, wanneer de mestverwerkingscapaciteit zodanig is dat binnen de milieuvoorwaarden bedrijfsontwikkeling mogelijk is zonder toename van het mestoverschot. "Een eventuele opkoopregeling van varkensrechten, terwijl mijn intentie is om de rechten op termijn te laten vervallen, zou een dubbel signaal zijn", vindt de staatssecretaris.

Dijksma vindt bovendien dat het plan van Hogenkamp een structuur- en concurrentieversterkend effect heeft voor de Nederlandse varkenshouderij, omdat in het plan het economisch minst sterke deel van de sector versneld wordt beëindigd, waardoor er meer ruimte komt voor toekomstgerichte economisch sterke varkensbedrijven. Dijksma vreest dat de Europese Commissie dit zal zien als staatssteun, waardoor het niet wordt goedgekeurd. Dijksma wijst erop dat ze vergelijkbare verzoeken uit andere sectoren ook niet heeft gehonoreerd en dat er geen geld beschikbaar is voor een dergelijke opkoopregeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.