AlgemeenNieuws

Dijksma stelt ontheffingsregeling dierrechten opnieuw open

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil de POR-regeling, Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet, opnieuw openstellen.

De regeling maakt het voor varkens- en pluimveehouders mogelijk om uit te breiden zonder productierechten te hoeven kopen. Voorwaarde is wel dat de bedrijven alle mest van de betreffende diersoort verwerken. De groei van de varkens- en pluimveestapel mag het nationale fosfaatproductieplafond niet in gevaar brengen. Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief schrijft Dijksma ook dat ze vermoedt dat mestfraude een rol speelt bij de hoge concentraties nitraat in het grondwater in het (zuidelijk) zand- en lössgebied. “De resultaten in de monitoringgegevens blijven namelijk achter bij wat op basis van de modellen werd verwacht: de gemeten hoge concentraties in het (zuidelijke) zand- en lössgebied kunnen niet geheel verklaard worden vanuit de theorie. Dat wijst erop dat fraude hier een rol zou kunnen spelen”, schrijft Dijksma in haar brief.

Fraude wordt aangepakt door handhaving en niet door strengere gebruiksnormen, benadrukt de staatssecretaris. “Daarom heb ik de gebruiksnormen van het vijfde actieprogramma gebaseerd op wat nodig is volgens modelberekeningen. Op basis van alleen de monitoringresultaten zou het vijfde actieprogramma een strenger maatregelenpakket moeten bevatten.”

Het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn, met daarbij derogatie tot 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare bij minimaal 80 procent grasland per bedrijf en verlaging van de derogatie naar 230 kilo in het centraal en zuidelijk zandgebied, zal gevolgen hebben voor de beschikbare plaatsingsruimte in Nederland. Wanneer alle bedrijven die vorig jaar derogatie hadden hun bouwplan aanpassen en opnieuw in aanmerking komen voor derogatie, zal de verplichte mestverwerkingsopgave toenemen met 0,3 tot 0,5 miljoen kilo fosfaat. De landelijke verwerkings­opgave (zijnde het verschil tussen de landelijke fosfaatplaatsingsruimte en fosfaatgebruiksruimte) zal dan met 5,8 tot 7,1 miljoen kilogram fosfaat toenemen als de bedrijven die niet voldoen aan de 80-procentsnorm stoppen met derogatie.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin