AlgemeenNieuws

Derogatie wordt duurder

Den Haag – Deelname aan derogatie wordt duurder. Dat blijkt uit de uitvoeringsregeling voor de verruimde mestnormen die het ministerie van Economische Zaken heeft gepubliceerd.

Deelnemende bedrijven betalen €6,28 per hectare voor 2014. In de vorige periode was dit €5,53.  Dit betekent dat deelname aan derogatie voor een bedrijf van 50 en 55 hectare dit jaar €329,70 kost. In de vorige periode was dit €290,33.

De kosten zijn gestegen vanwege de hogere tarieven voor bemonstering van grond-, drainage- en slootwater, voor de analyse van watermonsters en voor het verzamelen van gegevens over het mineralenmanagement op landbouwbedrijven, meldt het ministerie. De totale kosten voor monitoring van de derogatie bedragen 21.764.000 euro voor een periode van vier jaar. De kosten worden doorberekend naar de derogatiebedrijven.

Vanwege de late goedkeuring kunnen boeren zich dit jaar tot en met 13 juni aanmelden voor derogatie. Er is ook tot die tijd gelegenheid tot op opstellen van bemestingsplannen en het nemen van grondmonsters.

Voor bedrijven die niet kunnen voldoen aan de eis van 80 procent grasland geldt een overgangsregeling. Ze moeten hierbij kunnen aantonen dat ze voor 21 maart bindende afspraken hadden gemaakt over het bouwplan, bijvoorbeeld door een aankoopbon van zaaizaad of een huurcontract voor bouwland te overleggen. Ook voor het verbod op fosfaatkunstmest geldt een overgangsregeling. Alle fosfaatkunstmest aangekocht voor 1 mei 2014 mag dit jaar nog toegepast worden.

Nederland kreeg vorige week goedkeuring voor derogatie voor 250 kilo stikstof uit dierlijke mest op klei- en zandgronden. Voor het centraal- en zuidelijk zandgebied geldt een maximum van 230 kilo.

Beheer
WP Admin