Home

Nieuws 1235 x bekeken

Agrariërs melden onnodige regels en lasten

Den Haag - Agrariërs hebben 46 meldingen van onnodige regels en administratieve lasten gemeld. Daarvan zijn er tot nu toe 26 doorgespeeld naar het ministerie van Economische Zaken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma verzocht eerder tot het aangeven van nutteloze regels en administratieve lasten. LTO Nederland had onlangs opgeroepen om deze door te geven aan een meldpunt.

De aangemelde knelpunten gingen onder meer over het scheuren van grasland, dubbele controles, de mei-telling, perceelregistratie, Identificatie en Registratie (I&R)-regels en  vergunningen. Ook zien ondernemers lang niet altijd het nut van de keuring van installaties, monsteropname en meerdere regels voor dierenwelzijn.
De reacties zullen door het ministerie van Economische Zaken worden afgehandeld en waar mogelijk omgezet in een concreet actieprogramma. Sommige regels en lasten worden niet aangedragen bij het ministerie. Belangrijkste reden is dat deze verband houden met wetgeving waarover het parlement een uitspraak heeft gedaan, zoals het mestbeleid, of met beleid dat 'in de pijpleiding' zit, zoals derogatie en PAS.
Uit de ingezonden reacties concludeert LTO-medewerker Klaas Johan Osinga, dat 'nogal wat regels zijn gemaakt met onvoldoende kennis van de praktijk'. Er is bij meerdere regels volgens hem te veel gekeken naar het 'hoe' en te weinig naar 'wat'. LTO zet druk op EZ om vaart te maken het werken aan mogelijke oplossingen. Osinga: "We gaan ervan uit dat het ministerie de betrokkenen verder zal informeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.