AlgemeenNieuws

Verplicht bemonsteren vaste mest niet duurder

Den Haag – Het automatisch monitoren van vaste meststromen met AGR/GPS-apparatuur zal nauwelijks kostenverhogend zijn voor boeren.

Dijksma wil vanaf juli dat ook vaste meststromen automatisch worden gemonitord. Nu gebeurt dat nog handmatig.

De mestdistributeurs zullen naar verwachting per 1 juli de vrachtwagens moeten uitrusten met apparatuur die ook vaste mest kan registeren. De kosten die hiermee gemoeid zijn, liggen tussen de 500 en 1.000 euro extra per voertuig. Dat zegt Gerrit Vlastuin, directeur van VMA in Kesteren. Dit bedrijf levert AGR/GPS-apparatuur aan mestdistributeurs in Nederland en België. Vlastuin: “De voertuigen moeten uitgerust worden met een aparte sensor en extra module. In België leveren we al dit soort apparatuur waarmee behalve drijfmest ook vaste meststromen kunnen worden gemonitord.”

Volgens Vlastuin zijn de kosten voor mestdistributeurs relatief en uitgerekend per vracht mest nihil. “Het gaat dan om centenwerk. Boeren zullen daar niet veel van merken.” Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie van brancheorganisatie Cumela beaamt dat door deze maatregel om fraude met mest aan te pakken, niet tot een forse prijsverhoging zou moeten leiden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil per 1 juli de voorschriften voor het vervoer van vaste mest aanscherpen. Vaste mest mag dan niet meer met losse AGR/GPS-apparatuur worden gemonitord. Nu wordt het laden en lossen handmatig geregistreerd. Volgens Dijksma is dat te fraudegevoelig en daarom wil zij dat transporten met vaste mest automatisch worden gemonitord.

Deze maatregel is een van de eerste van een pakket nieuwe regels die Dijksma heeft aangekondigd in te willen voeren. Zij wil onder meer dat de monsterneming van vaste mest door onafhankelijke instanties worden uitgevoerd en de intermediairs een stikstofboekhouding moeten gaan bijhouden.

Beheer
WP Admin