AlgemeenNieuws

Vergoeding schade wolf uit Faunafonds

Den Haag – Als de wolf zich weer in Nederland vestigt, krijgt hij wettelijke bescherming. Eventuele schade die de wolf aanricht door bijvoorbeeld vee van een boer te verorberen, kan daardoor worden vergoed via het Faunafonds. Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma laten weten aan de Tweede Kamer.

Dijksma reageert op een advies van Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningse Universiteit over de beste manieren om zich voor te bereiden op de komst van de wolf. Wolven komen steeds dichter in de buurt van de Nederlandse grens. In de zomer van 2012 werd in Duitsland, op 200 kilometer van de Nederlandse grens, een nest met jonge wolven gezien. Deskundigen wijzen er al langer op dat de wolf zal terugkeren in Nederland, maar kunnen niet aangeven wanneer. De wolf werd in 1897 voor het laatst waargenomen in Nederland. Volgens Dijksma is het verder vooral aan de provincies om te bepalen met welke aanbevelingen zij op korte termijn aan de slag gaan. De provincies zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid, inclusief mogelijke schade en tegemoetkomingen hiervoor via het Faunafonds.

Om de dieren niet te lokken, moet er een landelijk verbod komen op het voeren van wolven. Wolven die uit zichzelf naar mensen toe komen, moeten verjaagd worden. Een wolf die honden doodbijt, is een moeilijk geval volgens de deskundigen, aangezien veel mensen daar boos over zullen zijn. Doodschieten is dan een optie.

“Wij vinden het verstandig dat de bescherming van de wolf wettelijk wordt geregeld en dat het Faunafonds eventuele schade vergoedt, net zoals dat bij andere beschermde soorten het geval is”, zo stelt Natuurmonumenten in een reactie. “Teleurstellend is echter dat Dijksma de invulling van het wolvenplan overlaat aan de provincies. Wolvenmanagement vraagt om internationale samenwerking en het is logisch dat het Rijk hierin de regie neemt.”

Beheer
WP Admin