AlgemeenNieuws

Sleepslangen Oldambt stilgelegd

Bellingwolde – Op twee akkerbouwbedrijven in het Oldambt is het sleepslangen stilgelegd door inspectiedienst NVWA. De grond was volgens de inspecteurs zo dicht dat de mest niet voor 100 procent de grond in kwam.

Pieter Dinkla van LTO Oldambt noemt het optreden ‘ondernemer pesten’ en LTO Noord Groningen eist opheldering van de politiek die volgens hem coulance had moeten tonen, gezien de beperkte omvang van het vermeende probleem.

Dinkla wijst erop dat in de regio in Oost-Groningen zware kleigrond ligt, die nu aan het einde van de winter nog behoorlijk ‘stijf’ is. Het is volgens hem nu ideaal om kunstmest aan te brengen bij tarwe. “De tarwe is nog net in het knoopstadium. Boeren in het Oldambt hebben zo’n drie weken de kans om stikstof aan te wenden. Bij bemesten met een sleepslang is de bodemdruk veel lager doordat de mesttank op de kopakker blijft staan.

“Misschien is het zo dat niet over het hele perceel overal de mest helemaal de grond in komt, maar het is echt maar net waar de controleur staat.” De situatie is in de regio überhaupt surrealistisch, zegt een andere akkerbouwer die anoniem wil blijven. Het betreffende loonwerkbedrijf komt uit Bellingwolde, op 5 kilometer van de grens met Duitsland. “Je kunt vanaf het dak zien hoe Duitse collega’s de mest op de percelen spuiten. Is dit één Europa?”

De NVWA zou bij één akkerbouwer een boete hebben opgelegd van 8.000 euro en bij de ander zou een nog duurdere korting op toeslagrechten kunnen worden toegepast. Een betrokken loonwerker is eveneens beboet. De NVWA spreekt in een reactie van een standaardprocedure, maar voorzitter van LTO Noord Groningen Hilbrand Sinnema wil dat er een regeling komt. “Ik ben erg geschrokken. Wij werken met natuurproduct en het weer. We vragen om redelijkheid.” Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt in een reactie op microblogsite Twitter uit te laten zoeken wat er gebeurd is.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin