AlgemeenNieuws

‘Meer nadruk op integriteit vleesketen’

Zoetermeer – Vleesbedrijven, maar ook veehouders, moeten beter duidelijk maken hoe dieren en het vlees daarvan zijn geproduceerd. Ook moet beter worden gegarandeerd dat de consument krijgt wat hem of haar is beloofd. Dit zegt voorzitter van de Centrale Organisatie Vleessector (COV) Jos Goebbels.

De voedsel- en warenautoriteit NVWA als toezichthouder, maar ook private borgingssystemen, zullen meer eisen stellen aan de integriteit van het product.

Het is het logische gevolg van de affaires die de vleessector in het voorbije jaar opschrikten. Ook speelt mee dat toezichthouder NVWA de puntjes in dit opzicht beter op de i zet.

De zogenoemde ‘integriteitsmodules’, die vleesbedrijven gaan invoeren en waarmee ook de veehouderij te maken krijgt, betekenen meer werk voor en mogelijk ook iets hogere kosten. Daar staat tegenover dat de kans op trammelant achteraf veel kleiner wordt, stelt Goebbels. Hij trekt de parallel met de invoering van het HACCP-traject in de vleessector. Daarmee moesten fouten en verontreinigingen in het productieproces worden voorkomen. Dat is gelukt. “Sinds de invoering van HACCP-systemen hebben we feitelijk geen voedselveiligheidsschandalen meer gehand,” weet Goebbels. Zoiets verwacht hij ook van de integriteitsmodules. Zijn die eenmaal doorgevoerd, dan wordt gerommel met voedsel veel moeilijker en hoeft de reputatie van vlees niet verder in het gedrag te komen. Dat is goed voor zowel de afzet als voor de prijsvorming.

Vleesbedrijven moeten via een zogenoemde vierkantsvergelijking hard maken dat de hoeveelheid product die het bedrijf in gaat er ook weer uit gaat.

Lees meer in weekblad Boerderij

Beheer
WP Admin