AlgemeenNieuws

Kamer wil geen compensatieregeling bij vaccinatiebeleid

Den Haag – De Tweede Kamer wil geen compensatieregeling voor veehouders die bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte moeite hebben met de afzet van producten van gevaccineerde dieren.

Een motie van Jaco Geurts (CDA) waarin hij de staatssecretaris vraagt om met de sector in gesprek te gaan over een dergelijke regeling en waarin hij vraagt om te streven naar een Europese regeling voor vaccinatie  bij dierziekte-uitbraken kreeg geen meerderheid. PVV, SGP, CDA, Christenunie en SP steunden de motie wel.

VVD steunde de motie niet. De partij is tegen een compensatieregeling voor boeren, omdat dat tot precedentwerking kan leiden. De partij staat wel achter het voorstel van Geurts voor uniforme Europese regelgeving voor vaccinatie bij dierziekten.

In Nederland wordt bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte als mond- en klauwzeer of varkenspest gevaccineerd om verspreiding tegen te gaan, om massale ruimingen te voorkomen. Boeren zijn bezorgd dat de afzet van producten van deze gevaccineerde dieren moeizaam zal gaan.

Beheer
WP Admin