AlgemeenNieuws

Kadavertarieven stijgen minder hard dan aangekondigd

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft de kadavertarieven vastgesteld. De tarieven komen per opgehaald dier 26 procent hoger uit dan in 2013. Voor slachtvarkens gaat het tarief naar € 0,95 per dier, met een tarief van € 17,95 per stop. Voor een rund is het tarief € 11,90, voor een schaap € 0,95 per dier. Ook het tarief per ophaalbeurt stijgt licht, met 4 procent naar € 17,95 per reguliere stop. Per opgehaald rund stijgt het prijsniveau hiermee met 12 procent ten opzichte van vorig jaar, naar € 29,85.

De tarieven komen daarmee aanzienlijk lager uit dan de oorspronkelijk aangekondigde tariefsverhoging van eerst 60 en later 40 procent. Dit kan mede omdat de inkomsten bij Rendac inmiddels aantrekken. Het nieuwe prijsniveau is volgens Dijksma gebaseerd op realistische verwachtingen waarbij alle mogelijkheden voor verlaging van de tarieven zijn verkend. De aangekondigde grote prijsstijging was het gevolg van tegenvallende inkomsten bij Rendac als gevolg van de afzet van diermeel en vetten. Ook is er in 2013 een meevaller uit 2012 verwerkt, waarmee het prijsniveau laag kon blijven.

Dijksma gaat binnenkort met de veehouderij en hobbydierhouders in gesprek om te kijken hoe de transparantie van de tariefopbouw kan worden verhoogd en hoe voorkomen kan worden dat de tarieven in de toekomst al te zeer schommelen. Ook wordt gekeken naar een egalisatiefonds, waarin meevallers gestort kunnen worden om toekomstige tegenvallers te kunnen opvangen.

Beheer
WP Admin