AlgemeenNieuws

Graslandnorm voor derogatie naar 80 procent

Den Haag – Het percentage verplicht grasland voor derogatie wordt waarschijnlijk verhoogd van 70 naar 80 procent. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Als Nederland toestemming krijgt om meer dierlijke mest uit te rijden dan de standaard norm van 170 kilo stikstof per hectare, zal een bedrijf hiervoor minimaal 80 procent grasland moeten hebben. Dit is in lijn met de voorwaarden die in sommige andere lidstaten gelden (zoals Ierland) die derogatie hebben.

Nederland is nog in onderhandeling met de Europese Commissie over het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn. Wanneer het Nederlandse mestbeleid goed wordt bevonden, zal ook het derogatieverzoek worden behandeld.

De onderhandelingen zijn in een belangrijke fase gekomen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma heeft de Tweede Kamer gevraagd om met spoed te debatteren over het mestbeleid, in verband met de onderhandelingen in Brussel. Dit debat vindt woensdagmiddag plaats.

Nederland heeft op dit moment geen derogatie. De inzet is om de derogatie alsnog met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar in te laten gaan. Inzet daarbij is om de vorige derogaties, waarbij 250 kilo stikstof uit dierlijke mest mocht worden gebruikt per hectare, te verlengen.

Voorzitter van LTO melkveehouderij Kees Romijn vindt het rijkelijk laat als er nu nog nieuwe voorwaarden worden gesteld voor derogatie. “Het groeiseizoen is begonnen. De mais is nog niet gezaaid, maar melkveehouders hebben hier al wel afspraken over gemaakt”, reageert Romijn. Hij vraagt zich af of het niet beter is om in de zandgebieden te gaan naar derogatie alleen voor grasland, in plaats van per bedrijf. “Blijkbaar is het nitraatgehalte in het grondwater onder de maispercelen het probleem”,  zegt Romijn. De melkveehouder vraagt zich af of er een wetenschappelijke onderbouwing was voor de verhouding 80-20. “De verhouding van 70 procent gras en 30 procent mais is wetenschappelijk onderbouwd.”

Of de nieuwe voorwaarde ertoe zal leiden dat boeren hun derogatie verliezen, is nog moeilijk te zeggen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin