AlgemeenNieuws

Financieringsvolume melkveehouderij sterk toegenomen

Utrecht – Het uitstaand krediet van Rabobank in de melkveehouderij is in 2013 met 618 miljoen euro toegenomen tot bijna 11,7 miljard.

Dat blijkt uit cijfers die Rabobank bekendmaakte tijdens een bijeenkomst voor landbouwjournalisten. Volgens Ruud Huirne, directeur Agri & Food, heeft Rabobank geleerd van de glastuinbouw en vond de kredietexplosie plaats ondanks zeer behoedzaam beleid.

In 2008 bedroeg het financieringsvolume in de sector nog 10 miljard. De groei komt door investeringen die in aanloop van de afschaffing van het melkquotum gedaan worden. Volgens Huirne heeft de bank zich in het verleden vertild aan de glastuinbouw. “Daar hebben we lering uit getrokken. In de melkveehouderij financieren we niets geks; de perspectieven voor de afzet zijn internationaal gewoon heel goed. Accountants vinden ons in ramingen voor de sector nog te conservatief.”

De financieringsportefeuille in de melkveehouderij is voor de bank een eenzame groeier. De totale kredietportefeuille groeide met 215 miljoen euro tot 30,4 miljard, en dat kwam dan nog vooral door de overname van Friesland Bank. Elders was dan ook vrijwel overal sprake van stabilisatie of een beperkte teruggang, zoals in de varkenshouderij en akkerbouw. Van de in totaal 13.000 in behandeling genomen kredietaanvragen werd 95 procent goedgekeurd, tegen 85 procent een jaar eerder.

In de loonwerksector en boomteelt liep het financieringsvolume het hardst terug. De boomteelt zag het financieringsvolume dalen van 532 naar 397 miljoen terwijl het financieringsvolume bij loonwerkers daalde van 578 naar 476 miljoen. Directeur landbouw Nederland Wim Thus ziet  bij veel bedrijven “een gebrekkige exploitatie”, al zou een deel van de oorzaak ook liggen in een andere codering van bedrijven.

In totaal verstrekte Rabobank 3,1 miljard aan nieuwe leningen, waarvan 1,5 miljard aan melkveehouders. Daarmee werd 14 procent van het krediet in deze sector “vernieuwd”.

Beheer
WP Admin