Home

Nieuws 977 x bekeken

Dijksma wil snel mestdebat

Den Haag - Er komt mogelijk snel meer duidelijkheid over de derogatie. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw heeft de Tweede Kamer verzocht om het uitgestelde debat over het mestbeleid zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. "Dit is nodig om het gesprek met de Europese Commissie over het Nederlandse vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatie te kunnen afronden", schrijft Dijksma aan de Tweede Kamer.

De verwachting is dat het debat in de loop van volgende week zal plaatsvinden. Dijksma zal de Tweede Kamer maandag via een brief meer informatie geven. Inhoudelijk wil het ministerie nog niets zeggen over de onderhandelingen.

Nederland is met de Europese Commissie in onderhandeling over het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Nederland moet daarin bewijzen dat het nieuwe mestbeleid met verplichte mestverwerking een goede methode is om de norm van 50 mg nitraat per liter grondwater te behalen. Wanneer het actieprogramma wordt goedgekeurd kan het nitraatcomité een besluit nemen over de derogatie. Nederland zet in op de derogatie van afgelopen jaren om onder voorwaarden 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare toe te staan in plaats van 170 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.