AlgemeenNieuws

‘Dijksma maakt EU-beleid onnodig moeilijker’

Den Haag – Het kabinet geeft boeren veel minder ruimte dan volgens het Europees landbouwbeleid mogelijk is. Dat zeggen Tweede Kamerlid Jaco Geurts en Europarlementariër Esther de Lange (beiden CDA).

Bij de invulling van de verplichte vergroening in het Europees landbouwbeleid stelt staatssecretaris Sharon Dijksma volgens het CDA onverantwoorde en onnodige eisen. “Daar waar het CDA in Europa heeft gevonden voor rek en ruimte in het beleid, timmert dit kabinet de boel weer dicht.

De Lange stelt dat in bijvoorbeeld Vlaanderen en Engeland meer vrijheid is voor ondernemers om zelf te bepalen op welke manier vergroening binnen het bedrijf wordt gerealiseerd. “De pakketjes van Dijksma maken het moeilijker dan nodig”, zeggen Geurts en De Lange, die verwijzen naar de pakketten die Dijksma aanbiedt om op bedrijfsniveau de vergroening te realiseren. Zij denkt bij voorbeeld aan sloten met een flinke rand braak erlangs.

Geurts en De Lange zeggen: “Hou je aan wat Brussel voorstelt, en ga niet verder dan nodig. We moeten bredere en werkbare vergroeningsmogelijkheden krijgen voor de sector.”

De Europese Commissie heeft duidelijkheid gegeven over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting in de ecologische aandachtsgebieden. Het CDA stelt voor eiwitgewassen in akkerranden toe te staan. “Maak het niet nog ingewikkelder dan het al is.”

Beheer
WP Admin