AlgemeenNieuws

D66 wil regeringscommissaris voor voedsel

Den Haag – D66 vindt dat er een regeringscommissaris voor de voedselveiligheid moet komen, die ook de taak heeft voedselfraude te bestrijden.

De maatregelen tegen frauderende bedrijven moeten worden aangescherpt in samenwerking tussen de ministeries ven Economische Zaken en Justitie en Veiligheid, zegt D66 in reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de risico’s in de vleesindustrie.

De PvdA zegt dat de overheid het initiatief weer naar zich toe moet trekken. “We hebben het bedrijfsleven  de ruimte en verantwoordelijkheid gegeven, maar kennelijk kunnen ze dat niet aan. Het bedrijfsleven kan zelf geen orde op zaken stellen”, zegt het geschrokken PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers. “Dat er fraude was wisten we al, maar dat het met de voedselveiligheid zo zorgelijk was gesteld, daar zijn we erg van geschrokken.”

D66-woordvoerder Gerard Schouw: “Voedselveiligheid is óók de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie. Daar ligt een deel van de oplossing. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan dit niet alleen. Bedrijven die frauderen moeten echt geraakt worden. Daarom hogere boetes en eerder overgaan tot strafrechtelijke vervolging om fraude zoveel mogelijk te voorkomen.”

Beheer
WP Admin