AlgemeenNieuws

‘Alleen geld voor jonge boeren na overname’

Den Haag – Het NAJK is bezorgd over de uitbreiding van de definitie van jonge boeren in het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). In de uitvoeringsregeling die de Europese Commissie vorige week heeft gepubliceerd, staat dat ook jonge boeren die in een maatschap met hun ouders werken in aanmerking komen voor extra steun. NAJK is hier tegen.

“De extra steun voor jonge boeren is bedoeld voor jonge ondernemers op het moment dat ze deze steun het hardst nodig hebben en dat is direct na de bedrijfsovername”, zegt NAJK-voorzitter John Hilhorst. Hij vreest dat de pot nu onder heel veel jonge boeren moet worden verdeeld, waardoor de effectiviteit van de regeling minder wordt. Het is daarnaast volgens het NAJK moeilijker te controleren of de regeling correct wordt gebruikt.

Hilhorst hoopt dat de nationale invulling van de regeling ervoor zorgt dat het budget voor extra steun voor jonge boeren alleen terecht komt bij de jonge boeren die het bedrijf net hebben overgenomen.

VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft vragen gesteld over de regeling voor jonge ondernemers. Ze heeft twijfels over de verruiming van de regeling, omdat de potentiële doelgroep van de regeling hiermee vele malen groter wordt, terwijl de regeling in de huidige vorm al jaarlijks overvraagd wordt.

In het nieuwe GLB krijgen jonge boeren maximaal vijf jaar lang 25 procent extra toeslagen uitgekeerd bij de directe betalingen, om jonge boeren te stimuleren.

Beheer
WP Admin