AlgemeenNieuws

Veilige niveaus mycotoxinen niet veilig genoeg

Eindhoven – Diervoer dat besmet is met mycotoxinen kan darmaandoeningen in varkens en pluimvee verergeren.

Dat zei de Belgische onderzoeker Gunther Antonissen van de Universiteit Gent op een symposium van veevoederadditieven-leverancier Biomin dat donderdag werd gehouden in Eindhoven. Volgens hem zijn de negatieve effecten op darmaandoeningen zoals coccidiosis in pluimvee ook aan de orde als de mycotoxinen in lage hoeveelheden (‘veilige’ niveaus volgens de EU) in het voer zitten.

De directe gevolgen voor varkens en pluimvee van mycotoxinen in het voer zijn voor het grootste gedeelte wel bekend, maar het effect ervan op het ontstaan of verergeren van darmaandoeningen is nog weinig onderzocht. Universiteit Gent deed daarom onlangs onderzoek naar de effecten van mycotoxinen op Salmonella, E. coli, C. Perfringens en Eimeria. “Het bleek bijvoorbeeld dat de mycotoxinesoort Fusarium een negatief effect had op de cellulaire immuunrespons tegen Eimeria, en juist deze respons is belangrijk. We moeten echter nog meer onderzoek doen of de Fusarium ook daadwerkelijk het ziektebeeld verslechterd. Daarnaast zagen we ook dat het mede de oorzaak is voor necrotishce enteritis in pluimvee, veroorzaakt door de bacterie C. perfringens”, aldus Antonissen.

Volgens de Belgische onderzoeker zeggen de maximale niveaus die de EU heeft opgesteld voor mycotoxinen in voer daarom niet zo heel veel. “We zien bij ‘veilige’ niveaus ook problemen. Vaak zijn dit indirecte effecten van mycotoxinen, maar dit kan de boer wel veel geld kosten. Het is niet altijd zo dat coccidiosis of salmonellosis wordt veroorzaakt door besmet voer, maar nutritionisten en dierenartsen zouden hier wel meer rekening mee moeten houden want dieren zijn ook gevoelig voor mycotoxinen die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in het mengvoer.”

Beheer
WP Admin