AlgemeenNieuws

Nog geen akkoord bij FloraHolland

Aalsmeer – FloraHolland denkt niet dat de aanhoudende stakingen de bedrijfsprocessen in de aanloop naar Valentijnsdag frustreren. Het personeel van de vestigingen in Aalsmeer en Naaldwijk gingen zondagmiddag opnieuw in staking en de veiling in Rijnsburg volgde later. De bloemenveiling onderhandelde maandag opnieuw met de vakbonden over een nieuw sociaal plan, maar aan het einde van de middag was nog geen resultaat geboekt.

Voor de bloemenhandel is de situatie gevaarlijk. Valentijnsdag is sinds een opkomst in de jaren 90 met Moederdag het belangrijkste verkoopmoment voor bloemen en planten in Nederland maar ook internationaal. Het gaat financieel met veel glastuinbouwbedrijven, en dan specifiek met rozenkwekers, al enige tijd niet goed. FloraHolland en de vakbonden FNV bondgenoten en CNV Dienstenbond zijn het oneens over een nieuw sociaal plan.

De vakbonden willen dat een nieuw sociaal plan gebaseerd wordt op het oude, maar volgens FloraHolland is dat niet realistisch. Bovendien zouden de extra eisen van de vakbonden sneller leiden tot het boventallig verklaren van medewerkers, omdat de vakbonden niet willen dat de maximale reistijd wordt vergroot. Topman Rens Buchwaldt, die sinds vorig jaar oktober de leiding over nam van Timo Huges, noemde eerder de stakingen onverantwoord omdat ze schade aan de hele keten berokkenen – juist in een lastige tijd voor de sector.

Het bedrijf wil vanwege een structurele verschuiving van handel via de veilingklok naar directe levering van kwekers aan exporteurs of detailhandel 200 van de 4.000 banen bij de coöperatie schrappen. Voor het sociaal plan en de verhuizing van bepaalde diensten heeft FloraHolland 20 miljoen euro vrijgemaakt. Het bedrijf boekte vorig jaar 30 miljoen euro verlies. Het bedrijf kan ondanks stakingen blijven veilen omdat een relatief groot deel van de arbeid structureel extern wordt ingekocht.

Beheer
WP Admin