AlgemeenNieuws

Miljoenen voor door droogte geplaagd Californië

Washington – De federale overheid in de VS belooft miljoenen dollars aan steun aan boeren en burgers in het door droogte geplaagde Californië. Het Amerikaanse landbouwministerie wil tot 100 miljoen dollar aan steun voor veehouders versneld uitkeren zodat deze in staat zijn veevoer te kopen. Tevens wordt 15 miljoen dollar vrijgemaakt voor onder meer irrigatie en herstel van eroderende bodems.

Californië staat bekend om de entertainmentindustrie in Los Angeles en ‘Silicon Valley’, de thuishaven van talloze internet- en technologiebedrijven vlakbij San Francisco. Californië is echter ook de grootste producent van voedingsmiddelen in de VS en wat betreft primaire productie de belangrijkste zuivel- en fruitstaat. Vanwege een Mediterraan klimaat wordt in Californië een veelvoud aan producten geteeld, van uien tot meloenen.

Het Witte Huis maakte eerder bekend 60 miljoen dollar vrij te maken voor voedselbanken in Californië, qua inwonertal de grootste staat van de VS. Nog eens miljoenen dollars worden vrijgemaakt voor het beschikbaar houden van voldoende water voor huishoudens, versterken van de brandweer en het beschermen van bodems. Bijna 20 plaatsen op het platteland moeten water laten aanvoeren met vrachtauto’s.

De twee senatoren die Californië in Washington vertegenwoordigen, Barbara Boxer en Dianne Feinstein, werken aan een wetsvoorstel volgens welke 300 miljoen dollar aan noodsteun wordt verstrekt. Of noodsteun voldoende is valt, volgens ‘paleoklimatoloog’ B. Lynn Ingram van de University of California in Berkeley, te betwijfelen. Op de website van National Geographic verklaart Ingram dat delen van de staat aan de Westkust in het verleden ‘megadroogten’ met een duur tot 200 jaar kreeg te verwerken.

Ze gelooft dat de 20e eeuw in historisch perspectief een ‘natte uitzondering’ is geweest. Californië is al bijna twee jaar erg droog.

Beheer
WP Admin