AlgemeenNieuws

Kredietverlening Rabobank gedaald

Utrecht – Het uitstaand krediet van Rabobank aan kleine tot middelgrote ondernemers in de Nederlandse land- en tuinbouw is 2 procent gedaald tot 29,1 miljard euro. Inclusief de agribusiness daalde de kredietverlening aan de Nederlandse food- en agrisector 1 procent tot 32,6 miljard euro.

De daling is kleiner dan elders in de economie, waar bijvoorbeeld de kredietverlening aan winkels fors daalde. De coöperatieve bank boekte in 2013 een nettowinst van 2 miljard euro, 2 procent minder dan vorig jaar en grotendeels toe te schrijven aan een boekwinst op de verkoop van vermogensbeheerder Robeco. Rabobank boekte net als een jaar eerder miljoenen af op kredieten in de glastuinbouw. Elders in de landbouw waren verliezen marginaal, aldus de bank.

De kredietverlening van Rabobank Groep aan de food- en agrisector wereldwijd is 6 procent gedaald tot 87 miljard euro. Het uitstaand krediet bij boeren en tuinders wereldwijd daalde 4 procent tot 57,3 miljard. Rabobank wijt de daling van deze kredietverlening aan de waardestijging van de euro, die de bank in Australië en de VS raakte, en het niet meer in de boeken meenemen van de Poolse Bank BGZ. Rabobank kwam met BNP Paribas verkoop van het onderdeel, sterk vertegenwoordigd in de Poolse landbouw, overeen.

De food- en agrisector is net als vorig jaar goed voor 20 procent van de totale kredietverlening. Rabobank schat zijn eigen marktaandeel in de Nederlandse sector net al vorig jaar in op 85 procent. Kredietverlening aan de vleessector was goed voor 19 procent van het totaal, de graan- en oliezadensector en de zuivelsector zijn goed voor ieder 17 procent. De zuivelsector maakt de laatste jaren qua aandeel een opmars door, vooral omdat is geïnvesteerd naar aanloop van de afschaffing van het melkquotum.

De totale kredietverlening van Rabobank daalde 4 procent tot 439 miljard euro, volgens de bank voor een groot deel doordat aflossingen fors zijn toegenomen. Zowel grotere als kleinere bedrijven en particulieren losten meer af. 

Interim-topman Rinus Minderhoud zei dat de bank er veel aan gelegen is vertrouwen terug te winnen. Rabobank trof vanwege poging tot fraude met de Libor-rente in 2013 een schikking van 774 miljoen euro met toezichthouders. Het overgrote buitenlandse deel van deze ‘boete’ is aftrekbaar van de belasting, maar hiervan ziet de bank, volgens Minderhoud ‘volledig vrijwillig’, af. Dit scheelt de belastingbetaler circa 125 miljoen euro, aldus een woordvoerder.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin