AlgemeenNieuws

Klepkeuring terug, kosten omhoog

Den Haag – De keuringskosten (retributies) voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan met 10 miljoen euro omhoog om het verbeterplan mede te financieren.

Pogingen van de Tweede Kamer-fracties van VVD, CDA, ChristenUnie en SGP om de kostenverhoging voorlopig tegen te houden en de stalkeuring overeind te houden, strandden gisteren.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaf in het overleg met de Tweede Kamer aan dat de NVWA niet de autoriteit kan zijn die ze moet zijn als er geen extra geld in wordt gestoken. Dat is volgens haar ook in het belang van het bedrijfsleven. “Er is een flinke stap nodig om de controle op de veiligheid van ons voedsel en het dierenwelzijn op orde te brengen”, aldus de bewindsvrouw.

Tegen CDA, VVD, ChristenUnie en SGP zei de staatssecretaris het niet fair te vinden de financiële problemen af te wentelen op de NVWA. “De problemen bij de NVWA zijn ook een deel het gevolg van een politieke afweging geweest. Volgens haar heeft het bedrijfsleven voor een deel zelf in de hand of de kosten van de NVWA niet te ver oplopen. “Het bedrijfsleven kan er zelf voor zorgen dat een deel van de problemen, zoals fraude, afneemt. Dan gaat de werkdruk bij de NVWA ook weer omlaag.”

CDA, VVD en ChristenUnie stelden in verschillende moties voor de lasten voor het bedrijfsleven niet te verhogen. Dezelfde partijen bepleitten ook de voorlopige  instandhouding van de stalkeuring. Dijksma wilde daar niet in meegaan, omdat ze meent dat de sector al genoeg tijd heeft gehad om de geconstateerde tekortkomingen te verbeteren. De moties haalden het niet, omdat de PVV meestemde met PvdA, de Partij voor de Dieren, GroenLinks en SP.

CDA’er Jaco Geurts reageerde woedend op de starre houding van Dijksma. “Dit betekent feitelijk de doodsteek voor de markt in Leeuwarden, daarmee gaat ook weer toegevoegde waarde voor de sector verloren.”

Beheer
WP Admin