Home

Nieuws 1282 x bekeken 1 reactie

Kamer: nog geen extra spuitvrije zone rond woningen

Den Haag - De meerderheid van de Tweede Kamer is niet voor ruimere spuitvrije of teeltvrije zones rond woningen, zolang er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor de noodzaak daarvan.

Coalitiepartij VVD en oppositiepartijen PVV en CDA stelden dat woensdagavond duidelijk in het debat over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen dat ze geen nieuwe spuit- en teeltvrije zones ondersteunen, als daar geen goede argumenten voor zijn. De PvdA ondersteunt vooralsnog de lijn van het kabinet, die de mogelijkheid van spuitvrije zones onderzoekt, maar nog niet uit voorzorg dergelijke zones wil instellen.

Met name VVD en CDA ergeren zich aan de in hun ogen te veel op emoties gebaseerde discussies over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zij vinden dat de Tweede Kamer niet op de stoel moet gaan zitten van  instellingen die zijn opgericht om de schadelijkheid van bestrijdingsmiddelen te beoordelen. "Waar hebben we het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden anders voor opgericht?", aldus Jaco Geurts (CDA).

Oppositiepartijen SP en Partij voor de Dieren hebben geen vertrouwen in het CTGB en de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. SP'er Van Gerven trok in het debat openlijk de integriteit van de EFSA in twijfel. Staatssecretaris Dijksma pareerde die kritiek met de opmerking dat het moeilijk was mensen bij de EFSA aan te nemen, met een leeg CV. "Als iemand bij een bedrijf heeft gewerkt, maakt hem dat niet minder deskundig, net zo min dat iemand afkomstig van een maatschappelijke organisatie altijd een activist is."

Het kabinet heeft naar aanleiding van het rapport van de Gezondheidsraad over de effecten van gewasbeschemringismiddelen voor omwonenden een onderzoek ingesteld naar de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. Maar de instelling van spuit- en teeltvrije zones rondom kwetsbare gebieden (recreatieterreinen, woningen, scholen) is nog onderwerp van studie. Zowel juridisch als wetenschappelijk zijn er vraagtekens. De PVV is tegen de spuitvrije zones als er geen wetenschappelijke noodzaak wordt aangetoond. De SP wil wel een spuitvrije zone (12 meter), terwijl Lutz Jacobi (PvdA) zelfs sprak over een spuitvrije zone van 50 meter.

Eén reactie

  • Wouter

    Kunnen we ook wel een woningvrije zone van 50 meter overwegen, er staan er nog genoeg te koop die aan deze voorwaarde voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.