AlgemeenNieuws

‘Doe alsof Brussel derogatie heeft verleend’

Doetinchem – Gewoon mest uitrijden voor de eerste snede zoals andere jaren, ook al is derogatie nog niet binnen. Dit advies geven mestspecialisten.

Wat moeten melkveehouders nu doen, zolang het nog niet duidelijk is of er wel of geen gebruik gemaakt kan worden van derogatie? In Brussel zal het Nitraatcomité op z’n vroegst 23 april een beslissing nemen op het verzoek van Nederland om 250 kilo stikstof uit graasdiermest per hectare toe te staan in plaats van 170 kilo. Als het weer en het land toelaten gaan melkveehouders binnenkort het land op om mest uit te rijden om zo een beste eerste snede gras te krijgen. Moeten ze nu minder mest uitrijden dan dat ze deden in het verleden met derogatie op zak?

Mestspecialisten van grote voerbedrijven weten eigenlijk ook niet goed wat ze hun klanten nu moeten adviseren. Een rondgang leert dat ze allemaal verwachten dat derogatie er wel komt. Wellicht geen 250 kilo stikstof, maar dan op z’n minst ergens rond de 230 kilo, zeggen de adviseurs. Oud-minister Cees Veerman reageerde vorige week tijdens een bijeenkomst van Flynth in Drachten bezorgd op de situatie. Hij vraagt zich af of de derogatie Nederland wel wordt gegund door andere lidstaten. Het binnenhalen van de derogatie is dan ook nog geen gelopen race, aldus de oud-bewindsman.

“Rustig blijven”, zegt Johan Temmink, specialist mineralen bij ForFarmers. Zijn advies aan melkveehouders is om de eerste snede gras normaal te bemesten. Temmink: “De eerste snede is de belangrijkste. Je hebt dan de minste verliezen en de beste opbrengsten”, zegt hij. Mocht het Nitraatcomité beslissen geen derogatie te verlenen aan Nederland dan kunnen boeren bij de volgende bemesting daar rekening mee houden. “23 April is ook eigenlijk een week of veertien dagen te laat. In april gaat de mest ook het maisland op. Als boeren daarvoor weten waar ze aan toe zijn, kunnen ze bijsturen”, reageert Temmink die het onbehoorlijk vindt dat een klein gedeelte van het land, namelijk de zuidelijke zand- en lössgronden waar de nitraatnormen niet worden gehaald, de rest van het land in een houdgreep neemt.

Mestspecialist Wiebren van Straalen van LTO Noord zit op dezelfde lijn als Temmink. “Gewoon mest uitrijden, zoals je dat normaal met derogatie ook zou doen volgens de goede bemestingspraktijken. Verkoopleider rundvee Edwin van Werven van voerbedrijf De Heus sluit zich hierbij aan. “Wij rekenen nu met 250 kilo en maken een voorlopige mestberekening voor onze klanten op basis van derogatie”, zegt Van Werven.

Wie nu kiest normaal te gaan bemesten alsof derogatie binnen is moet dan mogelijk na de tweede snede gras een eventuele korting op de drijfmestgift voor lief nemen. Echter dit heeft ook de minste financiële impact ten opzichte van korten op de drijfmestgift bij de eerste snede en later meer uitrijden als derogatie wel volgt.

Voor veel melkveebedrijven, vooral de extensievere en op zandgrond, is de stikstofnorm niet de grootste beperking, maar de fosfaatnorm. Bedrijven die goed scoren op het gebied van bedrijfsspecifieke excretie (BEX) rijden doorgaans niet de 250 kilo stikstof uit graasdiermest op het land. Specialisten adviseren melkveehouders om goed te kijken wat de BEX-score vorig jaar was en wat de verwachting is voor dit jaar, zodat een schatting gemaakt kan worden hoeveel mest er geplaatst mag worden. Een monster nemen van de mest in de kelder is ook voor veel bedrijven geen overbodige luxe, adviseren specialisten. Vooraf is dan duidelijk wat de gehalten zijn en weet de boer hoeveel er op het land komt.

Elk bedrijf dat gebruik maakt van derogatie is verplicht een mestboekhouding op te stellen. Advies is om dat nu ook te doen, ook al is er nog geen groen licht voor derogatie. Mocht dat eind april wel komen dan kan met eventuele kleine aanpassingen de boekhouding in orde gemaakt worden.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin