AlgemeenNieuws

‘Dijksma loopt te hard van stapel bij recall’

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma is te hard van stapel gelopen bij het besluit om een terugroepactie af te dwingen van 28.000 ton vlees van slachterij Van Hattem. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de staatssecretaris en de slachterij de opgedragen de komende twee dagen te proberen alsnog klaarheid te krijgen in de onduidelijkheden die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de boeken aantrof.

De NVWA zegt dat in de administratie veel onvolkomenheden te hebben aangetroffen, waardoor niet valt te traceren welk vlees waar is terechtgekomen. Daarbij komt dat in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk paardenvlees van Van Hattem is aangetroffen in partijen rundvlees. In de administratie van Van Hattem zijn handmatig verschillende correctieboekingen doorgevoerd, die volgens de NVWA onverklaarbaar zijn. Landsadvocaat Marije Batting gaf daarvan enkele voorbeelden, waarbij de meest in het oog springende de vermelding van 22.791 kilo ingeslagen vlees, terwijl er bijna een miljoen kilo werd uitgevoerd. Juridisch adviseur Frank Peters van Van Hattem meent dat de NVWA de administratie niet goed doorgrondt.

De rechter zei begrip te hebben voor het standpunt van de staatssecretaris, maar hij heeft de indruk dat de NVWA het besluit om zo’n grote hoeveelheid vlees terug te roepen beter had kunnen voorbereiden, zeker omdat het voor het bedrijf mogelijk de opmaat is naar een faillissement. Hij wil de partijen vrijdagmiddag weer zien. Tot die tijd kunnen de slachterij en de NVWA elkaar uitleg geven en hoeft de recall niet te worden uitgevoerd.

Beheer
WP Admin