AlgemeenNieuws

Derogatie hangt af van maatregelen nitraatrichtlijn

Den Haag – Zijn de maatregelen die Nederland voorstelt in de gebieden die nog niet voldoen aan de nitraatrichtlijn voldoende?Dat is de vraag waar het Nederlandse landbouwministerie met de Europese Commissie over discussieert.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw tijdens een debat in de Tweede Kamer, nadat een ruime Kamermeerderheid om opheldering heeft gevraagd over de onderhandelingen over de derogatie, omdat deze veel langer duren dan gepland.

Dijksma zegt het signaal dat Nederland het derogatieverzoek te laat heeft ingediend niet te herkennen. Ze wijst erop dat Nederland al pro-actief met een derogatieverzoek bezig is, terwijl het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn nog niet is goedgekeurd.

De mestmaatregelen in de zuidelijk zand- en lössgebieden lijken hiermee het gevoelige punt te zijn voor goedkeuring van het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn in Brussel. De Europese Commissie moet goedkeuring geven aan het nieuwe mestbeleid in het kader van het vijfde actieprogramma, voordat het nitraatcomité een besluit kan nemen over het derogatieverzoek om onder voorwaarden meer dierlijke mest te mogen gebruiken ten opzichte van de standaardnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare.

In Nederland wordt in de meeste gebieden voldaan aan de norm van 50 mg nitraat per liter in het grondwater. In het zuidelijk zand- en lössgebied wordt deze norm echter nog niet gehaald. Daarom heeft Dijksma de mestnormen voor deze gebieden aangescherpt in het nieuwe actieprogramma. Per 1 januari is de werkingscoëfficiënt voor varkensmest in dit gebied verhoogd van 70 naar 80 procent. Daarnaast wordt per 2015 de stikstof- en fosfaatgebruiksnormen in het gebied met 20 procent verlaagd voor uitspoelingsgevoelige gewassen inclusief mais.

Om de kwaliteit van het oppervlaktewater overal in Nederland te verbeteren worden generiek de fosfaatnormen verlaagd, zoals ook al aangekondigd in het vierde actieprogramma. Hierbij wordt toegewerkt naar evenwichtsbemesting. Via het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer worden bovendien lokale en regionale maatregelen genomen.

Dijksma zegt te proberen om het derogatieverzoek zo snel mogelijk naar een goed einde te brengen. “Het belang van derogatie is écht heel groot. Er is geen spoor van twijfel over hoe belangrijk het is”, aldus Dijksma. Ze wijst er tevens op dat haar waarschuwing vorig jaar, dat strengere maatregelen echt nodig zijn om derogatie te kunnen krijgen, dus niet voor niks was.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin