AlgemeenNieuws

CDA Brabant wil hulp voor verplaatsen veehouder

Den Bosch – De CDA-fractie in Provinciale Staten van Noord-Brabant vindt dat de provincie zich moet inspannen voor bedrijven die op grond van rijksplannen moeten wijken, maar die op een nieuwe plek niet verder kunnen vanwege beperkingen door de Natuurbeschermingswet.

De Statenfractie heeft een vraag gesteld naar aanleiding van de klem waarin een melkvee- en akkerbouwbedrijf uit Werkendam is terecht gekomen. Het bedrijf moest in 2002 wijken voor stedelijke uitbreiding in Zuid-Holland. In 2004 bleek dat de plek waarnaar het bedrijf was verhuisd, op slot ging vanwege de Ruimte voor de Rivier. Er werd een nieuwe locatie gevonden in de gemeente Woudrichem. Maar de ontwikkelingsmogelijkheden daar werden gedwarsboomd door een uitspraak van de Raad van State, die een streep zette door de saldering via de ammoniakbank.

Statenlid Ronald van Vugt vindt dat de provincie op korte termijn alle denkkracht moet mobiliseren om de problemen van het bedrijf op te lossen. Dit gaat volgens Van Vugt niet om een standaard-situatie. Van Vugt vindt de situatie extra pijnlijk nu gebleken is dat ambtenaren de situatie in een onderlinge e-mailwisseling hebben afgedaan als ‘een gevalletje van jammer maar helaas’. Volgens de ambtenaar kan de ondernemer nog ruimte voor ontwikkeling realiseren als hij zelf ammoniakrechten aankoopt en die saldeert.

Beheer
WP Admin