AlgemeenNieuws

‘Burger betaalt steeds meer voor waterschap’

Den Bosch – Terwijl het aandeel van de boeren in de opgebrachte waterschapslasten in de afgelopen jaren niet is gestegen, is de bijdrage van de burgers steeds groter geworden. Dat constateert onderzoeker Corine Hoeben van het onderzoeksinstituut Coelo van de Universiteit Groningen.

Hoeben zei afgelopen zondag in het televisieprogramma Nieuwsuur dat ze betwijfelt of de verschuiving van de lasten wel wordt gerechtvaardigd door de extra kosten die de waterschappen maken voor de stedelijke gebieden en de huishoudens.

D66-Kamerlid Gerard Schouw zegt dat de lastenverschuiving een gevolg is van de grote invloed vanuit boeren en tuinders in de waterschappen. De landbouw heeft invloed via de zogenoemde geborgde zetels (die los staan van de waterschapsverkiezingen en waar kandidaten volgens een vastgestelde verhouding de belangen van natuur, bedrijven en grondeigenaren vertegenwoordigen).

Het systeem van de geborgde zetels moet worden afgeschaft, zegt Schouw. Dijkgraaf Lambert Verheijen (voormalig PvdA-gedeputeerde in Noord-Brabant) zet ook vraagtekens bij de houdbaarheid van de geborgde zetels.

De Unie van Waterschappen (UvW) zegt dat  vanaf het jaar 2000 veel maatregelen zijn genomen die gericht zijn op de bescherming van het stedelijk gebied. Daarbij gaat het onder meer om de realisatie van wateropvang op landbouwgrond, om de steden te ontlasten bij wateroverlast. De UvW zegt dat de maatregelen die aan alle burgers ten goede komen ook worden toeberekend aan de burgers en huiseigenaren. De waterschappen zeggen dat de boeren niet zozeer minder zijn gaan betalen, maar dat de andere categorieën meer zijn gaan betalen.

Beheer
WP Admin