Home

Nieuws 1132 x bekeken

Weer aardbeving Groningen door aardgaswinning

Slochteren - De provincie Groningen is in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw getroffen door een relatief zware aardbeving. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag volgens het KNMI in Woudbloem in de gemeente Slochteren.

Volgens burgemeester Geert-Jan ten Brink van Slochteren, waar Woudbloem onder valt, zetten de aardbevingen in het gebied het gevoel van veiligheid in het eigen huis wel zwaar onder druk. "Je huis moet je veilige plek zijn. Als dat niet zo is, ontstaat er angst en daar word je onrustig van", aldus Ten Brink.

De aardbeving vond plaats om 3.37 uur op ongeveer 3 kilometer diepte. De oorzaak is de aardgaswinning in Noord-Nederland. Volgens de KNMI was de beving voor Groningse begrippen redelijk zwaar.

Op Twitter laten mensen weten dat ze de beving hebben gevoeld. "Beste klapper en trilde gigantisch. Was schrikken", luidt een van de reacties. De regionale zender RTV Noord laat weten dat tientallen meldingen zijn binnengekomen, de meeste uit de buurt van Hoogezand en de stad Groningen.

De burgemeester heeft nog geen zicht op mogelijke schade door de beving maar heeft van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begrepen dat daar tientallen meldingen zijn binnengekomen. Volgens Ten Brink is het naast de schade aan gebouwen en huizen vooral belangrijk dat mensen er persoonlijk last van ondervinden. "Mensen hebben daar veel last van, dat moet je niet onderschatten. Schade repareren kan, maar wat het met mensen doet, dat is even zo belangrijk."

De overheid in Den Haag zou twee dingen moeten doen, aldus Ten Brink. Aan de knop van de gaswinning draaien, stelt hij. En preventief meer doen aan de huizen. "Mensen in Groningen moeten net zo veilig kunnen wonen als in de rest van Nederland", aldus Ten Brink.

Zondagmiddag was er ook al een lichtere aardbeving in het Groningse Zeerijp. Die had een kracht van 1,3 op de schaal van Richter.

In totaal zijn er dit jaar 85 bevingen geweest in Noord-Nederland die zijn veroorzaakt door de aardgaswinning. Daarvan waren er 79 in het zogeheten Groningen-veld.

Tegenover die 85 aardgaswinning-gerelateerde bevingen staan dit jaar vijf natuurlijke bevingen. Die vonden plaats in Groningen en Gelderland.

Beukema

Of registreer je om te kunnen reageren.