AlgemeenNieuws

‘We hebben ons in de luren laten leggen’

Den Haag – Boeren mogen constateren dat hun kinderen op school de verkeerde beelden over de land- en tuinbouw krijgen voorgeschoteld, maar dat ontslaat ze niet van de plicht om zelf te helpen het ware verhaal te vertellen.

Die oproep deed Ingrid Jansen, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij dinsdag bij de aanbieding van een zwartboek over valse lesstof aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van de Tweede Kamer.

Natuurlijk, zegt Jansen, kan de politiek de lesprogramma’s van de scholen niet veranderen. En dat wil ze ook niet. “Maar we mogen wel verlangen dat onze kinderen informatie krijgen die klopt.” Het kan niet zo zijn dat Wakker Dier de lespakketten in Nederland samenstelt, zegt Jansen, enigszins chargerend. “Het gaat om de juiste informatie. En dus moeten we zelf ook het klaslokaal opzoeken. We hebben ons in de luren laten leggen.”

Het dinsdag aangeboden zwartboek is een bundeling van lesmateriaal voor vooral basisscholen en het voortgezet onderwijs. In de bundel zit onder andere een gewraakte eindexamentekst voor het Havo in 2013, gebaseerd op een tekst van Roos Vonk in de Volkskrant waarin zij in een opiniestuk onder andere stelde dat wie vlees eet er niets van merkt “dat een dier een kort en ellendig leven heeft gehad, dat vlees het meest milieu- en klimaatonvriendelijke onderdeel is van ons hele voedselpakket en dat enorme hoeveelheden landbouwgrond in de derde wereld worden gebruikt om voer voor ons vee te telen.”

De opiniërende examentekst wordt in het zwartboek als “niet objectief en feitelijk onjuist” beoordeeld. In antwoord op Kamervragen van het CDA heeft staatssecretaris Sander Dekker vorig jaar gesteld dat het juist de bedoeling van de examentekst was dat hij niet objectief was. Doel van de tekst was om  na te gaan of leerlingen een tekst goed kunnen begrijpen.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vroeg Jansen wat ze dan moet denken van plaatjes van vrolijk buiten scharrelende kippen, terwijl scharrelkippen nooit buiten komen, of illustraties van lachende varkens op weg naar de slachterij. “Natuurlijk moeten wij geen sprookjes vertellen, alsof onze varkens door de duinen rennen.  We kunnen heel goed laten zien hoe onze kippen en varkens worden  gehouden.”

Beheer
WP Admin