AlgemeenNieuws

Wageningers willen natuurgebied kopen

Wageningen – Een groep Wageningse natuurliefhebbers wil het natuurgebied Wageningse Broek kopen van de provincie Gelderland.

De groep zorgt vervolgens zelf voor het beheer van het internationaal zeer zeldzame blauwgrasland. Dat staat in een plan dat de vereniging Mooi Wageningen maandag heeft aangeboden aan de provincie.

In Mooi Wageningen zijn wetenschappers van de Wageningen Universiteit en natuurliefhebbers verenigd. Wageningse Broek is nu nog eigendom van de Dienst Landelijk Gebied. Staatsbosbeheer is vanwege bezuinigingen niet in staat om het kwetsbare natuurgebied over te nemen. De burgergroep gaat geld lenen voor de aankoop en rekent op giften.

In het natte natuurgebied komen volgens plantenecoloog Frank Berendse honderden dieren- en plantensoorten voor. Daarvan zijn er zeker vijftig ernstig bedreigd. “Natuurbeheer van zo’n terrein is specialistenwerk”, zegt hij. De beheerders zullen een groot deel van het onderhoud met de hand moeten doen.

De overheid wil dat burgers natuurgebieden gaan realiseren en beheren. Dat is nog nergens in Nederland van de grond gekomen. Berendse: “Het vraagt om een grote mate van betrokkenheid en deskundigheid.” In Wageningen is veel ‘groene’ kennis aanwezig door de universiteit en andere groenopleidingen. “Als het hier niet lukt, lukt het nergens”, aldus Mooi Wageningen.

Wageningse Broek is 55 hectare groot. Het is de bedoeling dat het gebied ‘topnatuur’ wordt. ANP

Beheer
WP Admin