AlgemeenNieuws

Voorstel biologische landbouw aangepast

Brussel – De Europese landbouwministers gaan verder met een voorstel met nieuwe regels voor de biologische landbouw. Dat is maandag geconcludeerd tijdens van de vergadering van landbouwministers. Het voorstel dat maandag nog ter tafel lag, was op een aantal punten aangepast. Toch kon Nederland er niet mee instemmen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft zich verzet tegen de oorspronkelijke voorstellen, onder meer omdat de nieuwe regels geen ruimte bieden voor een combinatie van biologische en gangbare landbouw binnen één bedrijf.  “Als we de biologische sector vooruit willen helpen, moeten we  het hele voorstel verbeteren. Als we dat niet doen, kunnen we het voorstel beter intrekken”, aldus de Nederlandse inbreng maandag.

Op tafel lag een afgezwakt Italiaans voorstel, dat op punten tegemoet kwam aan onder meer de Nederlandse kritiek.

Desalniettemin bleef Nederland, net als Oostenrijk en Duitsland zeer kritisch over het voorstel. De meerderheid van de landbouwministers wil echter voortgaan op de ingeslagen weg. De Duitse landbouwminister Christian Schmidt zei tijdens de vergadering dat met dit voorstel al heel veel kapot is gemaakt. Volgens hem worden in het voorliggende voorstel aan biologische bedrijven eisen gesteld, die te vergelijken zijn met de strenge regelgeving voor babyvoeding. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan verkiest de aanpassing van het huidige voorstel boven intrekken van het voorstel.

Beheer
WP Admin