Home

Nieuws 5551 x bekeken 24 reactieslaatste update:9 dec 2014

Vervuilde bio-zonnebloemkoek mogelijk ook in Nederland

Zwolle - Biologische zonnebloemkoek vervuild met insecticide en fungicide is mogelijk ook in Nederland aangetroffen en gevoerd aan biologische dieren.

Controle-organisatie Skal weet dat zonnebloemkoek zoals in Duitsland is gevonden, ook in Nederland is gebruikt. Er zijn echter nog een monsterresultaten bekend.

De organisatie onderzoekt nog of ook dierlijke producten van de markt moeten worden gehaald in verband met deze kwestie. Volgens een woordvoerder van Skal hoeven vooralsnog geen voeders te worden teruggehaald bij boeren,  in verband met de hoge omloopsnelheid van het voer en vanwege het nog lopende onderzoek. Bij veevoerbedrijven wordt wel product teruggehouden. De koek is gebruikt in alle soorten voer, dus zowel voor pluimvee als voor varkens en melkvee.

In Duitsland leidde de vondst van vervuilde zonnebloemkoek, die via Nederland was binnengekomen, al tot een terughaalactie.

In de zonnebloemkoek is het fungicide metalaxyl (0,352 microgram per kilo) en het insecticide thiamethoxam (2,305 microgram) gevonden. Het product lijkt afkomstig uit Oekraïne.

Wim Verseput, Klaas van der Horst en Mariska Vermaas

Laatste reacties

 • Ferm

  Het is dus vier keer fout. Ten eerste dat het in een biologisch product is gevonden, ten tweede dat het vervolgens is vrijgegeven voor dierlijke consumptie, ten derde dat het vervolgens aan biologische dieren is gevoerd en ten vierde de ze nog niet kunnen traceren waar het nu vandaan komt.
  Blijkt maar weer eens des te meer dat de omliggende industrie eigenlijk vrij spel heeft want het is bijna niet terug te traceren en geeft ze tijd om zo te kunnen opereren want alles waar winst te maken is grijpt ze met beide handen aan, want de goede naam hebben ze lak aan.
  Wel blijkt de goeie handelsgeest van Nederland uit dit verhaal, net als met het paardenvleesschandaal.

 • ed12345

  Uit Rusland en de Oekraiene komt veel bio mais en ander spul
  ook hier in Canada waar vooral bio mais moeilijk te vinden is.Onvoorstelbaar wat daar uitkomt tot combine onderdelen toe
  Ze kijken daar niet zo nauw

 • Mozes

  Bij het artikel staat de verkeerde afbeelding. SKV is wat anders dan Skal en heeft niets met biologisch te maken.

  Ik ben erg nieuwsgierig naar het verhaal waar de biosector mee komt om het af te schuiven naar de gangbare landbouw.

 • info36

  Het ergste van dit alles is dat de gewone bedrijven die van goede wil zijn altijd de dupe zijn door weer meer controles en onzinnigheid (regeltjes) terwijl dit altijd door zal blijven gaan.Laat de normale bedrijven eindelijk eens met rust.

 • koestal

  kan nie waar zijn

 • koestal

  ,,hoeft niet teruggehaald te worden door de hoge omloopsnelheid'' wat een geruststellende mededeling

 • A1967

  Sorry Mozes dit lijkt op een reactie van een kleuter, of je nu gangbaar of biologisch produceerd, je loopt altijd het risico om tegen figuren aan te lopen die de zaak willen flessen, wat dat betreft zitten we in hetzelfde schuitje

 • Elevage

  volgens mij zat die hoge omloopsnelheid ook de in paarden/rundveesnippers, maar toen was er wel moord-en -brandgeschreeuw

 • Ceas

  Vertel me nu eens wat voor goeds komt er uit de Oekraine..
  Een economie van steekpenningen en zakkenvullers.
  Vertel me, met wie je om gaat.. En ik vertel u wie 'U' bent.

 • farmerbn

  Laatst bij de vleeskalveren moesten alle dieren getest worden of geruimd. Deze biologische dieren zijn nu hun biologische staat kwijt en mogen niet meer biologische producten voortbrengen. Wie gaat dat betalen?

 • farmerbn

  Belachelijk dat boerderij het logo van een ander bij dit schandaal plaatst. SKV zou naar de rechter moeten stappen en een vergoeding eisen.

 • B den Besten

  Ja let toch eens op boerderij wat je doet. Onvoorstelbaar hoeveel fouten men tegenkomt in artikelen van jullie. Nu weer een verkeerd logo. DOM DOM DOM

 • juur

  Heeft biologisch een meerwaarde. Is gangbaar fout.

 • ...............

  Vooral blijven kopen in het Oostblok.

 • Fermer

  Men vindt het tegenwoordig moeilijker om koek verontreinigd met bestrijdingsmiddelen te vernietigen, dan een koppel kalveren met peniciline, wat na enige tijd vanzelf het lichaam verlaat, zomaar af te spuiten. Wel doeltreffend echter om de landbouw als waardeloze sector in de media te houden.

 • Venstra

  -Biologisch, eigenlijk heel logisch.-

  Is toch allemaal gesjoemel, staat je bij zo'n veevoerfabrikant, een container 'biologische soja', uit CHINA. Hahah, biologisch uit China, geloof je het zelf???

 • Venstra

  Maar die kip/varken/koe is die nu dan nog wel een beetje biologisch??

 • deelen

  Het verschil met de andere situaties, paardenvlees en vervuild voer bij kalveren is dat nu de volksgezondheid niet in gevaar is. De gevonden of andere stoffen zijn in vrijwel alle gangbare veevoergrondstoffen te traceren zonder dat de volksgezondheid in gevaar is. Wat overblijft is een economisch delict, namelijk het als biologisch verkopen van niet biologische goederen. Dit wordt streng gecontroleerd en zo nu en dan loopt er iemand tegen de lamp.

 • podolski

  Het is altijd ellendig als je opgelicht wordt, of je nu een gangbare boer of een biologische bent. Maar biologisch is niet alleen wat de dieren te eten krijgen, maar heeft voor de consumenten voornamelijk te maken met dierenwelzijn. Ze willen gewoon niet op kosten van een uitgeknepen kip of varken op vakantie gaan, of een tweede auto kopen.

 • Jan van het Zand

  En weer geen namen genoemd van de handelaren en of bedrijven die erbij betrokken zijn. Schande.

 • aarthamstra1

  Als het om Cargill gaat MAG het Nvwa van de overheid niets doen ..

 • koestal

  geen voer uit de Oekraine of Rusland halen,het zijn dubieuse landen,hier in Nederland komt alles onder de microscoop,dan krijg je weer gedonder

 • koestal

  Het was natuurlijk weer lekker goedkoop,maar wie krijgt er weer ellende mee ?,juist ,de onwetende boer

 • Spotvogel

  Fout Koestal. Betere lezen voortaan. Hier in Nederland komt vrijwel niks meer onder de microscoop omdat de neoliberalen onbeperkte handel belangrijker vinden dan de volksgezondheid en het consumentenbelang. Deze ernstige vervuiling werd niet door Skal maar door de Duitse keuringsdienst ontdekt. En inderdaad aarthamstra1. Onze NVWA is een echte dead duck die aan poten en vleugels gebonden is door neoliberale oekazen. Want handel gaat voor veiligheid en mensen zijn er toch genoeg volgens de VVD!

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.