AlgemeenNieuws

Veel supermarkt-wild geen echt wild

Utrecht – Wie met kerst een lekker stukje wild op zijn bord krijgt en denkt dat dat is geschoten in de vrije natuur, heeft het vaak goed mis. Veel wild dat in de supermarkten ligt, blijkt namelijk gekweekt wild te zijn.

Uit de donderdag gepubliceerde Vleesbenchmark van Natuur & Milieu en Questiomark blijkt dat meer dan helft van het supermarktwild niet echt uit het wild komt. Op 40 procent van de verpakkingen staat dat niet duidelijk aangegeven.

De eenden, herten en konijnen van bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo zijn gefokt in stallen en niet afgeschoten door jagers. Wild van Plus wordt geschoten op de Veluwe. De dieren hebben geleefd in de vrije natuur. De biologische supermarkt Marqt heeft bijna wel allemaal echt wild. Negen van de tien wildsoorten die daar in de schappen liggen, zijn geschoten in de vrije natuur.

In de Vleesbenchmark is ook gekeken naar de duurzaamheid van vlees. Daarvoor werden twaalf vleessoorten onderzocht. Echt wild dat is afgeschoten vanwege wildbeheer is het meest duurzaam en diervriendelijk. Rund, varken en gefokte konijnen zijn het minst duurzaam. Op het gebied van diervriendelijkheid scoren kip en gefokte konijnen en eenden het laagst.

Wie echt wild wil eten, dat goed is voor het milieu en het dierenwelzijn, kan volgens de milieuorganisatie Natuur & Milieu het beste kiezen voor haas of ree. “Deze dieren kunnen namelijk niet gefokt worden en zijn dus altijd in de natuur geschoten”, aldus de organisatie.

Beheer
WP Admin