AlgemeenNieuws

RvS: Boer moet werkzaamheden waterschap toestaan

Den Haag – Een boer in Haaksbergen is door de Raad van State in het ongelijk gesteld. De boer had een zaak tegen de gemeente Haaksbergen aangespannen wegens het onterecht verlenen van een omgevingsvergunning. Met die omgevingsvergunning kon het waterschap Regge en Dinkel werkzaamheden uitvoeren in het kader van het inrichtingsplan ‘Herinrichting beken Buurserveld’.

De betreffende boer heeft percelen grond liggen die grenzen aan de Biesheuvelleiding, een onderdeel van de herinrichting van Buurserveld. Door de werkzaamheden van het waterschap zouden zijn percelen te nat worden en niet meer geschikt zijn voor landbouw.

De Raad van State is van oordeel dat de werkzaamheden inderdaad gevolgen hebben voor de percelen van de boer, maar die gevolgen zijn niet zodanig dat gebruik volgens de geldende bestemming – agrarisch gebied van landschappelijke waarde – onmogelijk wordt.

De Raad van State stelt dat de rechtbank Overijssel terecht in een eerdere uitspraak heeft gesteld dat het inrichtingsplan als doel heeft de waterhuishoudkundige inrichting van het gebied waarin het perceel is gelegen te optimaliseren voor bos, natuur en landbouw. Ook het oordeel van de rechtbank om het standpunt van het college te volgen dat de werkzaamheden zijn bedoeld om verdroging van onder meer landbouwgrond tegen te gaan, is een reden voor de Raad van State om het hoger beroep ongegrond te verklaren.

Beheer
WP Admin