AlgemeenNieuws

Russische consument betaalt flink meer voor voedsel

Moskou – Russische consumenten hebben sinds de start van het importverbod voor westerse producten al bijna 45 miljard roebel (omgerekend tegen huidige koers €690 miljoen), ofwel ruim 3 procent extra uitgegeven aan voedsel, bij een schraler aanbod.

Over een heel jaar zouden de meerkosten van het verbod uitkomen op ruim 147 miljard roebel, ofwel €2,25 miljard. Dit heeft het Russische Instituut voor Strategische Analyses FBK becijferd.

In euro’s uitgedrukt lijken de meerkosten nog wel mee te vallen, ondanks het imposante bedrag, maar daarbij moet wel worden aangetekend dat de koers van de roebel de laatste weken hard is gedaald.

Met name de maandelijkse uitgaven aan groente zijn sterk gestegen. Volgens het FBK wel met 16 procent. Voor vlees en vis werd achtereenvolgens 5 en 4 procent meer betaald. Aan zuivelproducten werd daarentegen juist 3 procent minder uitgegeven. Dit laatste hoeft overigens niet te betekenen dat zuivel goedkoper is geworden. Daar het verschraalde assortiment zijn er ook groepen consumenten die minder zuivel kopen, of minder bijvoorbeeld meer basisproducten.

Verschraling van het assortiment is volgens het FBK wel een van de vervelende gevolgen van het importverbod. Veel producten zijn duurder geworden, maar er is ook minder keus. De prijsstijgingen voor veel producten zijn te verklaren uit het feit dat veel importgoederen van verder weg moeten komen, maar ook uit het feit dat Russische aanbieders het embargo te baat nemen om de prijzen voor hun eigen waar maar eens te verhogen nu er toch weinig concurrentie meer is, aldus FBK-directeur Igor Nikolajev tegen zakenkrant Kommersant. Buitenlandse bedrijven krijgen het daarentegen steeds moeilijker, zie de jongste Russische beschuldigingen tegen Danone en Coca Cola, als zouden ze kwalitatief minderwaardige melk verkopen.

Beheer
WP Admin