Home

Nieuws 936 x bekeken

Rusland ondersteunt banken

Moskou – Het Russische Lagerhuis heeft via een noodprocedure een wet aangenomen die de banken voorziet van omgerekend €13,5 miljard aan extra kapitaal. De maatregel is bedoeld om Russische banken beschutting te bieden tegen westerse sancties en de duikvlucht van de roebel. Russische banken dreigen te weinig kapitaal over te houden om de kredietverlening aan het bedrijfsleven in stand te houden.

Door de val van de roebel zijn leningen die Russische banken zijn aangegaan in buitenlandse valuta een stuk duurder geworden in roebels. De wet moet nog worden aangenomen door het Hogerhuis en uiteindelijk getekend worden door president Vladimir Poetin. Laatstgenoemde zei in een jaarlijkse vraag-en-antwoordsessie dat Rusland na ongeveer twee jaar economisch weer moet opkrabbelen.

De oorzaak van de crisis ligt volgens hem in externe factoren, namelijk de lagere olieprijs en westerse pogingen de ontwikkeling van Rusland te frustreren. Poetin zegt dat de crisis Rusland de kans biedt meer onafhankelijk te worden van de wereldmarkt door de eigen productie op te voeren. De landbouw staat in deze strategie centraal.

Of registreer je om te kunnen reageren.