AlgemeenNieuws

Rommert Politiek overleden – Grondlegger moderne fokkerij

Rommert Politiek, de grondlegger van de moderne veefokkerij in Nederland is op 87-jarige leeftijd overleden.

De geboren Fries (Wons 1926) gaf als hoogleraar veeteeltwetenschap aan de Landbouwhogeschool in Wageningen de Nederlandse melkveehouderij een nieuwe impuls.

Politiek was de eerste Nederlander die promoveerde op de veefokkerij. In zijn promotie-onderzoek toonde hij aan dat het mogelijk was het eiwitgehalte van melk te verhogen door daar gericht op te selecteren. Hij stimuleerde de Nederlandse zuivelindustrie om de betaling mede te baseren op de eiwitgehalten van de melk

Het Wagenings universiteitsblad Resource nomineerde Politiek rond de eeuwwisseling als een van de belangrijkste Wageningers.  Waarschijnlijk, zo schreef het universiteitsblad, was geen Wageninger zo bekend onder melkveehouders, als Politiek.  Politiek was een van de initiatoren achter de oprichting van een proefbedrijf voor de veehouderij in het drooggelegde IJsselmeer, de latere Minderhoudhoeve.

Hij zorgde voor een forse impuls van de systematische vergelijking van moeders en dochters – en de invloed van stieren in de rundveefokkerij. Tegen de gevestigde orde in bepleitte hij de inzet van grotere stieren bij het Fries Rundvee Stamboek.

Zijn manier om gelijk te krijgen was eenvoudig, legde Politiek in 2010 uit in een naar hem genoemde jubileumuitgave van de Nederlandse Zoötechnische Vereniging. Hij ging het land in met zijn ideeën. “Er is niets praktischer dan een goede theorie. Goede mensen, goed opgezet onderzoek en praktische toepassing zijn de ingrediënten om de veehouderij vooruit te helpen.”

Hij ontving in 1993 als eerste Nederlander de International Dairy Production Award.

Beheer
WP Admin