AlgemeenNieuws

Nieuwe biologische verordening mogelijk geschrapt

Den Haag – De nieuwe Europese regeling voor de biologische landbouw, die maandag door de landbouwministers in Brussel besproken wordt, loopt grote kans te sneuvelen. Dat valt op te maken uit opmerkingen van Europees Commissaris Phil Hogan vrijdag in Brussel.

Hogan zegt dat hij maandag zal horen of er tijdens de raad van landbouwministers overeenstemming valt te bereiken. Dat lijkt niet erg waarschijnlijk omdat een groot aantal landen om verschillende redenen bezwaar maakt tegen de voorstellen. Hogan zegt dat hij de discussie afwacht en daarna in overleg met Europees commissaris Frans Timmermans overlegt of het voorstel kan worden ingetrokken.  Hij bevestigde dat de regeling voor biologische landbouw op een lijst van te schrappen voorstellen staat, evenals een regeling voor de herziening van de schoolfruit- en schoolmelkprogramma’s.

Staatssecretaris Sharon Dijksma verzet zich tegen onderdelen van de voorgestelde regels voor de biologische landbouw, gesteund door de Nederlandse biologische sector.  Europees landbouwcommissaris Phil Hogan zegt dat hij de voorstellen desnoods intrekt, als er onvoldoende politieke steun is.

“Ik heb een open oor voor de zorgen van de ondernemers. En als er onvoldoende politieke steun is om door te gaan met het huidige voorstel, heb ik de optie om het voorstel in te trekken. Ik sta open voor andere voorstellen.”

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft in eerdere overleggen met haar Europese collega’s aangegeven dat ze een deel van de verordening helemaal niet ziet zitten. Daarbij gaat het onder meer om een verbod op een combinatie van gangbare en biologische landbouw op een bedrijf. Dijksma vindt dat die combinatie mogelijk moet blijven, omdat bedrijven anders verplicht worden een administratieve splitsing aan te brengen, die alleen maar extra lastendruk oplevert.

Daarnaast zijn er ook voorstellen voor stringente afspraken op het gebruik van louter  biologisch uitgangsmateriaal.  Ook in de Tweede Kamer is bezwaar tegen zo’n strikte uitleg, omdat daarmee ook de rassenverscheidenheid in de biologische sector onder druk komt te staan.

Landbouwcommissaris Hogan zei deze week tijdens zijn bezoek aan Nederland, dat hij wil kijken naar mogelijke uitzonderingen, maar dat hij tegelijk ook de integriteit van de biologische sector wil beschermen. Hij zegt dat naast Nederland ook Duitsland en Oostenrijk bezwaren hebben tegen de huidige regeling. “En dat zijn landen met een sterke biologische sector.”

Beheer
WP Admin