AlgemeenNieuws

Nederlands varkensvlees in Rusland aangetroffen

Den Haag – De Russische veterinaire dienst heeft in een zeecontainer Nederlands varkensvlees gevonden. Dat bevestigt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Rusland accepteert sinds januari 2014 geen varkensvlees meer uit de EU.


“Eind oktober 2014 heeft de Russische veterinaire dienst de Europese Commissie geïnformeerd over de vondst van varkensvlees uit een aantal EU-lidstaten en een derde land in een 26-tal zeecontainers op schepen afkomstig uit een aantal Europese havens. De Europese Commissie heeft op haar beurt Nederland  hierover geïnformeerd”, schrijft Dijksma. Het zou gaan om 360 ton varkensvlees uit Brazilië, Duitsland, Polen, Nederland en België, dat deels als champignons gelabeld zou zijn ingevoerd.

In een aantal containers heeft de Russische veterinaire dienst varkensvlees(producten) uit Nederland aangetroffen. Deze producten waren verborgen onder niet-veterinaire producten. Het vlees zat in originele dozen en was niet omgekat, laat Dijksma weten.

Uit verder onderzoek van de NVWA en de douane en navraag bij de betrokken bedrijven blijkt dat 25 van de 26 containers die Rusland noemt niet bestaan. “De containers zijn ook niet, zoals gebruikelijk, aangemeld voor een transportbeweging”, schrijft Dijksma.

De Nederlandse bedrijven in kwestie hebben de betroffen partijen vlees niet aangeboden voor exportcertificering naar een ander derde land. De Nederlandse producenten hebben deze partijen verkocht aan verschillende Nederlandse en buitenlandse handelaren. “Volgens opgave van de handelaren hadden deze partijen een ander EU-land als bestemming, en gelden de regels van de interne markt. De partijen Nederlands vlees zijn niet vanuit een Nederlandse haven naar Rusland verscheept”, schrijft Dijksma.

Uit gegevens van de NVWA blijkt dat er sinds eind januari geen certificaten voor export van varkensvlees naar Rusland heeft afgegeven. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren had vragen gesteld over de kwestie. Op de vraag of Dijksma bereid is om de Efsa intensiever te laten controleren, zegt Dijksma dat dit niet de taak van de Efsa is. Deze taak ligt bij lidstaten zelf.

Beheer
WP Admin