Home

Nieuws 1190 x bekeken

Nederland wil geen EU-regels voor hergebruik water

Den Haag – Nederland is er geen voorstander van dat de Europese Unie regels gaat opstellen voor het hergebruik van water. Minister Melanie Schultz van Haegen-Maes Geesteranus van Infrastructuur en Milieu zegt dat de EU aansluiting moet zoeken bij bestaande internationale kwaliteitsstandaarden, als er regels komen voor de kwaliteit van water dat wordt hergebruikt.

De minister zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat ze wil voorkomen dat nieuwe Europese regels beperkingen opleggen aan de export. Bovendien kunnen Europese regels innovatieve oplossingen voor hergebruik van water in de land- en tuinbouw in de weg staan, zegt ze.

Nederland is voorstander van een efficiënt waterbeheer en daar hoort hergebruik van gezuiverd water in de landbouw bij.

In Nederland is sprake van verschillende projecten om water te hergebruiken, onder andere bij Suikerunie, waar industrieel water dat aan suikerbieten wordt onttrokken voor hergebruik geschikt gemaakt wordt. Ook bij Cargill in Sas van Gent is sprake van een dergelijk project. In Noord-Holland, Friesland en Groningen wordt onderzocht of water ondergronds kan worden opgeslagen. In Noord-Holland wordt zoet water opgeslagen met het doel dat aan te wenden in de akker- en tuinbouw tegen de verzilting. Groot probleem bij hergebruik van water zijn de kosten om het water daarvoor geschikt te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.