AlgemeenNieuws

Minder vlees eten tegen klimaatverandering

Londen – Het terugdringen van de vleesconsumptie is van essentieel belang om vernietigende klimaatverandering te voorkomen.

Overheden en actiegroepen durven die boodschap echter niet uit te dragen uit vrees voor een opstand onder de consumenten. Dat stelt de gerenommeerde Britse denktank Chatham House.

Volgens het rapport produceert de veehouderij wereldwijd meer broeikasgassen dan de hele transportsector bij elkaar. Uit een enquête is echter gebleken dat een grote meerderheid van de bevolking juist het omgekeerde denkt. ”We doen van alles tegen de ontbossing en op het gebied van het vervoer maar er is een enorme kloof als het gaat om de veeteelt. Er bestaat een grote weerstand om dat aan te pakken vanwege de algemeen heersende veronderstelling dat overheden of de maatschappij als geheel zich niet met het leven van de mensen moeten bemoeien en hen moeten vertellen wat ze wel of niet moeten eten,” aldus Rob Bailey, opsteller van het rapport.

Volgens Chatham House komt uit recente wetenschappelijke studies opnieuw naar voren dat de sterk toenemende vraag naar vlees in China maar ook elders in de wereld het klimaat in een chaos kan storten. Op dit moment is vee, en dan vooral koeien, verantwoordelijk voor 15 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Tegelijk wordt voorspeld dat de vlees- en zuivelconsumptie de komende dertig jaar met zeker 65 procent zal toenemen, vooral omdat meer mensen zich door stijgende inkomens vlees en zuivel kunnen veroorloven. Zelfs als deze trend nog te keren zou zijn, dan nog zou de landbouwsector volgens de Britse denktank in 2050 het hele CO2-budget in de wereld opslokken.

Beheer
WP Admin