Home

Nieuws 1847 x bekeken

Mansveld in overleg over rattenbestrijding

Den Haag - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaat met LTO en Ctgb in overleg over een oplossing voor het verbod van rodenticiden tegen knaagdieren.

Ze gaat nog niet pleiten voor uitstel van het  verbod op het gebruik van de middelen buiten stallen en schuren, dat per 2015 van kracht wordt. Dat zegt Mansveld tijdens een debat in de Tweede Kamer over gewasbeschermingsmiddelen.
VVD-Kamerlid Helma Lodders, Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) vroegen om een oplossing, omdat gevreesd wordt dat er geen effectieve middelen meer zijn om onder andere ratten te bestrijden buiten schuren en stallen. Zeker in het kader van de uitbraken van vogelgriep wordt sterk aangedrongen op goede bestrijding van plaagdieren.
Vanaf 2015 geldt een overgangsregeling van twee jaar. Het ziet er naar uit dat boeren rodenticiden dan nog onder voorwaarden kunnen gebruiken. Ze moeten zich hiervoor aanmelden voor het verkrijgen van een licentie voor geïntegreerde plaagdierbestrijding. Fabrikanten moeten voor de te gebruiken rodenticiden nieuwe aanvragen doen bij het Ctgb. LTO is bezorgd of deze toelatingen tijdig gerealiseerd kunnen worden.
Mansveld heeft toegezegd nog deze maand met meer duidelijkheid te komen over de werkwijze per 1 januari. De toelating voor rodenticiden wordt ingetrokken omdat er toenemende resistentie is bij bruine ratten. Daarnaast hebben de middelen ook een negatief effect op de roofvogelstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.