Home

Nieuws 1161 x bekeken

Klassieke kerstgerechten blijven populair

Amsterdam - Nederlanders doen deze week massaal hun boodschappen voor het kerstdiner. Hoewel er culinair rijkelijk te kiezen valt, blijft varkenshaas, biefstuk en zalm ongekend populair.

Veel gezinnen met kinderen gaan gourmetten. Dat bleek uit een onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Albert Heijn. Ook 24Kitchen-chef Rudolph van Veen herkent deze 'trend': "Kerstmis is het laatste klassieke bolwerk op foodgebied."

"Het past bij de sterke drang naar traditie en huiselijkheid tijdens de feestdagen'', vervolgt hij. "Net zoals pepernoten bij Sinterklaas horen en oliebollen bij oud en nieuw, heeft kerst ook zijn klassieke gerechten.''

Rutger Anema, hoofdredacteur van Albert Heijn-magazine Allerhande, sluit zich hier grotendeels bij aan. "Mensen zijn wat het kerstdiner betreft best klassiek en traditioneel. Al is het wel een trend om een twist te geven aan klassieke gerechten, zoals een gevulde rollade of carpaccio met pappadum.''

Die hang naar traditie is volgens hem ook terug te zien rond de tafel. 90 procent van de mensen zit met familie aan tafel tijdens de kerstdis, 10 procent eet met vrienden in groepen van zes of zeven personen. Gemiddeld geven gezinnen €89 uit per diner.

Ondanks dat er veel bij het oude blijft, zijn er ook veranderingen merkbaar. Zo maken Nederlanders voor het kerstmenu bewustere keuzes. "Vooral de Scandinavische keuken is al een tijdje hip in Nederland. De producten hieruit zijn eerlijk en seizoensgebonden'', zegt Anema. Ook is er meer aandacht voor groenterijke maaltijden en voor kleinere gerechten, zodat we niet meer bomvol zitten aan het eind."

Hoewel verreweg de grootste groep thuis aan de slag gaat met het kerstdiner, staan zij liever niet uren achter elkaar in de keuken. Acht op de tien mensen heeft gerechten van tevoren gemaakt, het zogenaamde 'smart cooking'. Een goede ontwikkeling vindt Van Veen: "Stoofpeertjes, de saus en het nagerecht kun je 's middags al voorbereiden.''

Ook raadt hij aan om uitgebreid de tijd te nemen voor het diner, zowel in de keuken als aan tafel. "Kerstmis is namelijk een alibi voor avontuur en een mooie reden om eens iets speciaals te doen", aldus de televisiekok.

De tip van Anema is om meer te experimenteren met wijn. "Mensen drinken witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees, terwijl er ook goede rode wijnen zijn die passen bij vis en andersom. Test de drank het liefst al van tevoren en zet hem niet pas tijdens het kerstdiner voor het eerst op tafel.''

Of registreer je om te kunnen reageren.