AlgemeenNieuws

ING voorspelt groei agrarische export

Amsterdam – De Nederlandse agrarische export groeit in 2015 qua volume verder door de goedkopere euro en de creativiteit van de gehele agribusiness om steeds maar nieuwe markten te vinden.

Dat voorspelt ING Economisch Bureau in een kwartaalbericht over de sector. De sector kan ook profiteren van een groeiende binnenlandse consumptie.

De Amsterdamse bank denkt dat de Russische importstop ook volgend jaar nog merkbaar invloed zal hebben op een deel van de agrarische sector. De boycot zorgt onder meer voor neerwaartse prijsdruk bij leveranciers van groenten en fruit. De vogelgriep kan ook in het begin van 2015 nog economische consequenties hebben, zoals slechte prijzen voor broedeieren.

Financieel verwacht ING voor de melkveehouderij in 2015 een gemiddeld jaar met in de eerste helft matige en in de tweede helft licht bovengemiddelde prijzen. Het ‘gewone’ jaar volgt op twee recordjaren. In combinatie met licht lagere voerkosten kunnen melkveehouders voor 2015 rekenen op lagere maar nog wel bovengemiddelde rendementen.

De melkveehouderij kan volgens ING blijven groeien, ondanks nadruk op grondgebondenheid in de nieuwe melkveewet. Daarbij gaat ING er wel vanuit dat er voldoende mestverwerkingscapaciteit komt. De exportwaarde van zuivel komt in 2014 uitkomt op circa €7,3 miljard, bijna 10 procent minder dan een jaar eerder. Het volume groeide wel, maar groeit volgens ING in 2015 wat minder snel. Dat komt door een overaanbod in Europa en door de Russische importstop.

Voor akkerbouwers zijn in het seizoen 2014/2015 pootgoed en suikerbieten de trekkers. Na twee prima seizoenen oor telers van consumptieaardappelen en uien zijn de vooruitzichten voor het seizoen 2014/2015 minder gunstig. ING denkt dat het totale areaal voor akkerbouwgewassen in 2015 niet verder zal groeien. Sinds 2000 is het areaal met 100.000 hectare gekrompen, maar sinds 2008 is sprake van stabilisatie en sinds 2013 zelfs groei.

ING stelt vast dat houders van zeugen en vleeskuikens een financieel prima 2014 achter de rug hebben dankzij bovengemiddelde prijzen en dalende voerkosten. Voor het segment vleesvarkens en eieren blijven de saldi respectievelijk 15 en 20 procent achter bij het langjarige gemiddelde. ING geeft geen richting voor 2015, behalve dat vogelgriep neerwaartse druk kan zetten.

Beheer
WP Admin